Tömött sorokban zajlik az ország tesztelése Szlovákiában

külföld
2020 október 31., 11:06

Reggel 7 óra óta tesztelik az állampolgárokat koronavírusra szerte Szlovákiában, ahol Igor Matovic miniszterelnök két hete jelentette be, hogy mindenkin elvégzik az antitestek kimutatására alkalmas gyorstesztet.

A gigantikus akció a járvány által leginkább sújtott régiókban már a múlt hét végén elkezdődött, de a többséget most szombaton és vasárnap, illetve a következő hétvégén tesztelik le. Az első körben 4 százalényi fertőzöttet találtak, hétszer annyit, mint ami a napi adatokból előzőleg kikövetkeztethető volt.

Összesen mintegy hatezer tesztközpontot állítottak fel országszerte, helyenként hét-hét ember veszi le a mintákat, egészen este 10 óráig. A tesztelést a 10 évnél idősebbeknek és a 65 évnél fiatalabbnak ajánlják. Magyarország 200 egészségügyi dolgozóval segíti a programot. A mintavételt követően 15 perccel már tudható az eredmény is. Akinek a tesztje pozitív, annak 10 napig otthon kell maradnia, ahogy annak is, aki nem vesz részt a vizsgálaton.

Az Új Szó beszámolója szerint sok helyen már a 7 órás nyitás előtt is sorokba rendeződve várták az állampolgárok, hogy leteszteljék őket. A falvakban vagy kevésbé sűrűn lakott országrészben lakók gyorsan végezhetnek, de a jelentések szerint a nagyobb városokban több száz méteres sorok is kialakultak.

Pozsony óvárosában több mint egy órát kell várni, Somorján és Dunaszerdahelyen helyenként még annál is többet. A drive-thru tesztelési pontoknál olyan tömörülés alakult ki, hogy sok-sok órát kell várakozni, van ahol már nem is engednek új autókat beállni a sorba.

link Forrás
link Forrás
link Forrás

(Új Szó)