2020 november 04., 21:25

Joe Biden, ha nem is hirdette ki saját győzelmét, jelezte, hogy nyerésre áll

photo_camera Fotó: JIM WATSON/AFP

"Ha egyszer minden szavazatot összeszámolnak, győzni fogok" - jelentette ki otthonában, a delaware-i Willmingtonban helyi idő szerint szerda késő délután tartott beszédében Joe Biden. Ebben emlékeztetett rá, hogy Wisconsinban a jelen állás szerint húszezer szavazattal vezet, "lényegében ugyanannyival, amennyivel négy éve Trump nyert itt". Mint mondta, Michiganben már most nagyobb az előnye, mint ahány szavazattal Trump 2016-ban megnyerte az államot. "És nagyon jó érzéseim vannak Pennsylvaniával" - mondta. Itt ugyan hátrányban van, de szinte már csak levélszavazatok várnak feldolgozásra. Márpedig az eddig feldolgozott levélszavazatok 78 százalékát ő nyerte el.

Már büszkélkedni is mert. Hetven millió szavazatával ő kapta eddig a legtöbb szavazatot az amerikai történelemben, mondta, és azt is megjegyezte, hogy győzelme esetén mindössze a negyedik jelölt lesz az amerikai történelemben, aki regnáló elnökkel szemben győzött.

Beszédét békülékeny üzenettel zárta. "Félre kell tennünk a durva retorikát. Hűtsük le magunkat. Tiszteljük egymást, és törődjünk a másikkal. Egyesítsük a nemzetet. Az előrelépéshez az kell, hogy ne kezeljük ellenségként az ellenfeleinket. Bár demokrataként kampányoltam, de amerikaiként fogok kormányozni" - mondta.