2020 november 05., 17:20

Mire lehet számítani a kiélezett államokban?

Még mindig ugyanannak a pár államnak az eredményére vár mindenki, hogy kiderüljön, ki lesz az Egyesült Államok következő elnöke. Jósolni persze nem akarunk, de a 444 örökös szerzője, Markó Ferkó miután elég sokat bújta ma a részeredményeket, röviden összefoglalta, hol mire lehet számítani.

Pennsylvania: Joe Biden hátránya 91%-os összesítéskor 135,000 szavazat. Drasztikusan fogyott Trump majdnem milliós előnye a levélben beérkezett szavazatok számlálása óta, hiszen ezeket egyelőre 77-22 arányban nyerte meg a demokrata kihívó. Táblázataink szerint félmillió, vagy esetleg 600,000 szavazat van még hátra. Ha Joe Biden tartani tudja az eddigi arányt, akkor kényelmesen meg tudja fordítani az állást, közel 100,000 szavazatos előnye lesz, ami egy esetleges újraszámlálás esetén is biztos előnynek számít. A hátramaradó szavazatok főleg demokrata városokból és megyékből érkeznek még majd. Philadelphiában 80 ezer szavazat van még, és itt eddig brutálisan, 92%-8% arányban aratott Biden a levélszavazatokon. Ebben persze semmi furcsa nincs, eleve nagyon demokrata a város, és levélben eleve inkább a demokrata szavazók voksoltak. Ennek az államnak azért is van nagy jelentősége, mert ha itt nyerne Biden, a 20 érte járó elektori szavazattal már önmagában meglenne a győzelme.

Arizona: Az állam, amit a Fox News az elsők között adott meg Joe Bidennek, de azóta jelentősen szorosabb a verseny. Nem utolsósorban annak köszönhetően, hogy ebben az államban, Floridához hasonlóan a levélszavazás bevett módszer, és ezért rengeteg republikánus is élt vele. Az eddig összesített levélszavazatokat Trump 23%-os előnnyel elvitte. Szinte lehetetlen jósolni, mert nem pontosan tudni, hogy mennyi szavazat van még hátra, és ezek közül mennyi levélszavazat, mennyi eddig még nem összesített korai szavazat (ezekben jobban áll Joe Biden). Joe Biden a szavazatok 86%-os összesítésekor 2.4%-al, 70,000 szavazattal vezet. Majdnem minden szcenárió, amit a 444-nél kiszámoltunk arrafele mutat, hogy szorosan vagy kényelmesen, de Joe Biden megőriz valamennyit az előnyéből. A legtöbb szavazat a Trumpnak kedvező Maricopa megyéből érkezik, de a "kékebb" Pima megye nem összesített szavazataiban bíznak a demokraták. Mindenesetre az biztos, hogy túl korai eredményt hirdetni.

Georgia: Pennsylvaniához hasonlóan bekezdett Trump, és azóta, ha kevésbé dinamikusan is, de olvad az előnye. Viszont már majdnem minden szavazatot megszámoltak, mindössze 4-5% maradt hátra. A legutolsó közlés szerint 61.000. Joe Biden hátránya 18,000 szavazat, ezért ezeket a szavazatokat nagy arányban, 65% fölötti eredménnyel kéne megnyernie, hogy megfordítsa az állást. Abban bizakodhat Joe Biden, hogy legtöbb hátralévő voks Savannah és Atlanta városaiból érkezik majd. A szenátus szempontjából sem mindegy, hogy sikerül-e 50% alá vinniük a vezető, republikánus David Perdue szavazatarányát, második fordulóra kényszerítve ezzel. Így január 5-én két georgiai szenátusi választással dőlne el, hogy melyik párt fogja kontrollálni a szenátust.

Nevada: Hosszú időn át mindössze a szavazatok 86%-át számolták össze, és némi bizonytalanság után közölték is az állami tisztviselők, hogy egy darabig nem is közölnek új eredményeket. Ebben az időszakban Joe Biden 7600 szavazattal vezetett, ami nagyon vékony jégnek tűnt, de a hátralévő szavazatok túlnyomó többsége Las Vegas városát is magában foglaló Clark megyéből érkezik, és a demokraták abban is bízhatnak, hogy a regisztrált demokrata szavazók kétszer olyan arányban juttatták vissza a levélszavazataikat, mint a republikánusok. Ez be is jött: a megye szavazatainak felét nemrég dolgozták fel, ez alapján Biden már 12 ezer szavazattal vezet. Biden a levélszavazatok első felét 66-34 arányban nyerte, ha ez marad végig, akkor minimum 16 ezres főlénnyel nyerhet.

Észak-Karolina: 95%-os álláskor az elnök előnye 76,000 szavazat. Nem tudni pontosan, mennyi szavazatra várunk, mindenesetre Joe Bidennek kisebbfajta csodára lenne itt szüksége a fordításhoz, a szenátusi versenyben pedig nagyobbfajta csodára. Számításaink szerint 30-40%-al felül kéne teljesítenie Trumpot, hogy legyen esélye egy párezer szavazatos fordításra.