2020 november 05., 12:40

Váratlanul izgalmassá válhat a szenátusért vívott verseny is

A demokraták abban a reményben futottak neki a választásnak, hogy a képviselőház mellett a szenátus többségét is megszerezhetik, de több körzetben is a reméltnél rosszabb eredményeket értek el, így ez a vágy elúszni látszott. Ugyanakkor teljesen nincs még lefutva a dolog, és hasonlóan az elnökválasztás végkimeneteléhez, itt is rengeteg múlhat Georgián.

Itt ugyanis két szenátusi hely sorsa is a levegőben lóg: az egyik egy időközi választás miatt, amin két republikánus (!) indult el egy demokrata jelölt ellen, és senki nem szerzett 50 százalékot, ezért januárban lesz egy második kör is. A másik esetben pedig a jelenlegi szenátor, a republikánus David Perude küzd még mindig demokrata kihívója, Jon Ossoff ellen, és a részeredmények alapján Perude ugyan győzhet, de lehetséges, hogy 50 százaléknál kevesebb szavazattal, és akkor erre a posztra is új szavazást írnak ki januárra. Perude jelenleg kereken 50 százalékon áll, a nagy kérdés, hogy becsúszik-e ez alá.

link Forrás

A megismételt választáson persze a republikánusok maradnának az esélyesek, de ha valóban ezen a választáson múlhat a szenátus megszerzése, akkor egész biztos, hogy a demokraták is hatalmas erőket és komoly pénzeket mozgatnának majd meg.