Az elnökség mellett a Twittert is bukhatja Trump

külföld
2020 november 06., 10:04

A Twitter megerősítette, hogy ha Donald Trump veszítene és januártól nem lesz többé az Egyesült Államok elnöke, akkor többet nem fogják hírértékű személyként kezelni. Mint a Guardian írja, ez a hírértékűség a Twitternél azt jelenti, hogy egyes személyeknek, akik közhivatalt töltenek be és van legalább 250 ezer követőjük, kiemelt védelem jár a mikroblog-oldalon.

Például nem függesztik fel vagy tiltják ki őket akkor sem, ha olyan vétséget követnek el, amiért a mezei felhasználókat szigorúbb szankciókkal sújtanák. Épp ezért fordulhatott elő, hogy Trump a választások kezdete óta mutatott twitteres ámokfutása is csak azt vonta maga után, hogy 12 posztját elrejtette a Twitter, és csak külön kattintás után lehetett ezeket megtekinteni. Trump amúgy ezekkel a posztokkal megsértette a Twitter szabályzatát, mivel alkalmasak voltak a választások tisztaságába vetett hit aláásására, bármiféle bizonyíték felmutatása nélkül.

A Twitter pénteki bejelentése szerint ugyanakkor az egykori közszolgákra és választott tisztviselőkre már nem érvényes ez a védelem, azaz ha Trump januártól nem lesz elnök, ugyanolyan szankciók sújthatják majd, mint mindenki mást. Azaz a megtévesztésre alkalmas posztjait eltávolíthatják, és ismételt szabályszegés esetén a fiókját is felfüggeszthetik.

Azaz ha Trump valóban veszít a választáson, alighanem döntenie kell majd: vagy visszavesz a hangneméből, vagy új platformot keres magának.