A fekete életekért tüntetnek Brazíliában, miután biztonsági őrök agyonvertek egy fekete férfit

külföld
2020 november 21., 18:57

Brazília több nagyvárosában is tömegtüntetéseket tartottak szombaton, miután nyilvánosságra került egy videó arról, ahogy egy áruház biztonsági őrei agyonvernek egy fekete férfit.

Az eset Porto Alegre városában történt még csütörtökön, a Carrefour szupermarket lánc egyik üzletében, ahol az egyik dolgozó valamilyen konfliktusba került egy João Alberto Silveira Freitas nevű férfival, és hívta a biztonságiakat. Ami ezután történt, arról több felvétel is készült, ami bejárta a brazil közösségi médiát: a biztonsági őrök kivonszolják a férfit, ököllel verik a fejét és rátérdelnek. Freitas belehalt a sérüléseibe.

link Forrás

Az eset ráadásul a fekete tudatosság n emzeti ünnepként elismert napja előtt egy nappal történt. A videók és képek megjelenése után több brazil városban is tüntetések törtek ki, a Black Lives Matter szlogenjeinek portugál változatát skandáló tüntetők több városban is bementek a Carrefour üzletekbe, azt kiabálva, hogy ne vásároljon senki a cég üzleteiben, mert az az életébe kerülhet. Rio de Janeiróban és Brasilia városban a skandálásnál és a kasszák blokkolásánál nem mentek tovább a tüntetők, Sao Paulóban például az egyik Carrefour ablakait betörték, az áruk halmokba rakták és meg is gyújtották.

photo_camera Fotó: NELSON ALMEIDA/AFP

Az üzletlánc bejelentette, hogy mélységesen elítéli, ami Freitasszal történt és szerződést bontottak a biztonsági céggel, amelynek a gyilkosok dolgoztak. A Freitast agyonverő biztonsági őrök közül őrizetbe vették gyilkosság gyanújával.

Brazíliában is elég nagy probléma a rendszerszintű rasszizmus: a Guardian cikke szerint a fekete és "kevert" népesség az ország lakosságának 57 százalékát teszi ki, de az erőszakos bűncselekmények áldozatai között 74 százalék az arányuk, azoknak pedig, akiket rendőrök ölnek meg, 79 százaléka fekete.