A franciák az általános karantén feloldására készülnek, három lépcsőben lazítanak jövő januárig

külföld
2020 november 22., 14:40

Három lépcsőben oldja fel fokozatosan 2021 januárjáig a francia kormány a koronavírus-járvány miatt bevezetett általános karantént - mondta Gabriel Attal kormányszóvivő a Le Journal du Dimanche című vasárnap megjelenő hetilapnak adott interjúban. Az enyhítések „a járvány alakulásától és az ahhoz kapcsolódó tevékenységek kockázataitól függően” fognak megvalósulni: először december 1. körül, aztán az év végi ünnepek előtt, és végül 2021 januártól - mondta a kormányszóvivő.

Az első lépés a kereskedelem újraindítása lesz, itt ugyanis árbevétel szempontjából a karácsony miatt a december az egyik legfontosabb időszak. A vendéglátóhelyek viszont még nem nyithatnak ki, és egyelőre a kijárási korlátozások is érvényben maradnak. A lakhelyelhagyási tilalom december 14-től szűnhet meg: ekkor tervezi a kormány újra teljes kapacitással működtetni a vasúti közlekedést.

Franciaországban először kilenc nagyvárosban, mintegy 20 millió ember számára lépett életbe éjszakai kijárási tilalom még október 17-én, amit egy héttel később a franciák kétharmadára kiterjesztettek, majd október 30-tól az egész ország karantén alá került.

A járvány második hulláma a hét elején tetőzött Franciaországban 33 ezer kórházi ápolttal és 4900 súlyos beteggel az intenzív osztályokon, azóta csökkenek a számok. A vírus reprodukciós rátája már kevesebb mint 1, azaz nem minden fertőzött adja tovább a fertőzést, de a járványmutatók még azon a szinten vannak, mint az éjszakai kijárási tilalom kihirdetésekor.

A korlátozások teljes feloldása csak akkor lesz lehetséges a kormány szerint, ha a napi esetszám 5 ezer alá csökken.

Hasonló fokozatos lazítással próbálkozik az angol kormány is, erről itt írtunk bővebben.