Eddig 500 millióba került a magyar államnak a Türk Tanács irodája

POLITIKA
2020 november 23., 11:26

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő kikérte a külügyminisztéáriumtól, hogy a tavaly szeptemberi ünnepélyes megnyitása, illetve az októberben kötött székhely-megállapodás óta pontosan mennyibe került a magyar államnak a Türk Tanács budapesti Képviseleti Irodájának fenntartása.

A Budakeszi úti Ybl villa
photo_camera A Budakeszi úti Ybl villa Fotó: helyszinforum.hu

Az épületet még 2016-ban vásárolta meg az állam 1,4 milliárd, hogy aztán a Magyar Művészeti Akadémiának ajándékozza. A kormány tavaly döntött arról, hogy a Türk Tanács ingyen használhatja irodaként a Budakeszi úti Ybl-villát, valamint közpénzből fizetik az iroda fenntartását, de teljes személyzetének bérét is. Ráadásul a magyar hatóságok csak az iroda ügyvezető igazgatójának vagy helyettesének engedélyével léphetnek be az iroda helyiségeibe. Ezt csak tűz vagy egyéb, azonnali óvintézkedést igénylő katasztrófa esetén kerülhetik meg.

A külügyminisztérium válaszából kiderült, hogy a magyar állam 2020. október 28-ig 449,3 millió forintot fordított a Türk Nyelvű Államok Együttműködési Tanácsának magyarországi irodájának fenntartására és működtetésére. Ebből 65,9 millió a tavalyi nyitás évében merült fel, 383,4 millió pedig idei évi kiadás volt, amiből 289,9 millió forint nemzetközi tagdíjként került befizetésre.

Szél Bernadett arra is rákérdezett, hogy a Türk Tanács másik budapesti irodája a Medve utca 25-29. szám alatti irodaházban kik dolgoznak és mennyibe kerül. A minisztérium szerint ide a járványhelyzet miatt a nemzetközi személyzet csak az év második felében érkezett Magyarországra. Ezért még nem teljes a létszámuk, csak négy tagországból érkeztek diplomaták. A munkájukat Hóvári János irodavezető iránymutatása alapján látják el.

Megbízási jogviszonnyal Hóvári János és Somfai Aida titkárságvezető lát el feladatokat, alkalmazotti státusszal 4-en ember dolgozik ott, valamint még 4 fős nemzetközi személyzet vesz részt a munkában. A belföldi személyzet béreire és járulékaira a nyitás óta 34 millió forintot költöttek. A nemzetközi személyzetre pedig évi egymillió dollárt költhetnek. Hóvári János irodavezető tavaly 650 ezer forintot keresett havonta. Idén viszont már havi 950 ezer forintra nőtt a fizetése.

A Türk Tanács európai képviseletének megnyitója az Ybl Villában.
photo_camera Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

Közölték azt is, hogy az Ybl Villában eddig a kirgiz, valamint a kazah külügyministerek látogatásaival kapcsolatos rendezvényeket tartották meg. A kirgiz külügyminiszternél 240 ezer, a kazahnál pedig 250 ezer forintnyi költség merült fel. A kirgiz elnök látogatásakor pedig 452 ezer forintot kültöttek el. Egyéb protokolláris eseményről nem számolt be a minisztérium.

Ahhoz képest, hogy az iroda működését teljesen a magyar állam fedezi, Szél Bernadett nemrég arról írt az oldalán, hogy amikor Hadházy Ákossal be akartak menni, országgyűlési képviselőként sem engedték be őket. Az irodát vezető Hóvári János később telefonon közölte Szél Bernadettel, hogy nem tudnak találkozni, mert a képviselő ki van tiltva a külügyminisztérium épületeiből.