Megint lesöpörték az asztalról Szél Bernadett javaslatát a parlamenti munka online térbe költöztetéséről

parlament
2020 november 25., 08:54

Levelet írt az Országgyűlés Hivatalának Szél Bernadett független parlamenti képviselő, hogy megkérdezze, mi akadályozza, hogy a parlamenti munka a súlyosbodó járványhelyzetben az online térbe költözzön át, és hogy a hivatal az Országgyűlés működtetéséért felelős szervként mit tett az akadályok elhárítása érdekében.

Válaszában a hivatal nevében Such György főigazgató közölte, a távmunka bevezetésének nem technikai, hanem jogi akadályai vannak, egész konkrétan az alaptörvény „nem teszi lehetővé az Országgyűlés távműködését”.

„Az Országgyűlés Hivatalának ennek megfelelően nincs jogalapja arra, hogy online ülésezést vagy távszavazást készítsen elő” - fogalmaz Such levele, amit Szél Bernadett egy Facebook-posztban kommentált.

Szerinte egyértelmű, hogy a jogi akadályok elhárítására nincs meg a kétharmados parlamenti többséggel bíró kormánypártban a politikai akarat. „Minden lehetőséget megragadnak ahhoz, hogy kikapcsolják a maradék parlamenti kontrollt is” - fogalmazott, hozzátéve, szerinte a másik ok a tétlenkedésre a Fidesz végtelen ósdisága.

„Miközben Orbán Viktor és a kormánytagok minden másnap online üléseken vesznek részt, hol konferenciákon, hol az Európai Tanács digitális ülésein, itthon elképzelni sem tudják, hogy a magyar parlament is korszerűbben működjön és akár már most átálljon a virtuális működésre a vírusszempontból korántsem biztonságos fizikai ülésezés helyett”

- írta, majd bejelentette: „Cseh Katalin EP-képviselő együttműködésével” Hadházy Ákos független ellenzéki képviselőtársával közösen újra benyújtották a kérdésre vonatkozó Alaptörvény-módosítási javaslatukat, amit tavasszal egyszer már leszavazott a Fidesz, hiszen most már „papírom van róla, hogy nem technikai, egyedül jogi akadálya van annak, hogy a magyar parlament is végre rugalmasan működjön”.