Hétvégi olvasnivalók a megfertőzött ipari munkásoktól a megtért Justin Bieberig

reggel 4
2020 november 28., 06:47

Jó reggelt mindenkinek, megint jövünk egy kis gyűjtéssel a hétvégére a legjobb olvasgatós anyagainkkal. A koronavírus mellett az uniós politika is állandó témánkká vált, egyre drámaibb kilátásokkal.

A PÉNZNÉL IS NAGYOBB TÉT

photo_camera Fotó: Fischer Zoltán/MTI/MTVA

Az uniós költségvetés fölött meglengetett magyar-lengyel vétó volt a kiindulópontunk egy hete is. Azóta Magyari Péter három alapos elemzésben fejtette ki, hogy miről folyhatnak a titkos tárgyalások a renitensek és a német hatalmi központ között; hogy mi a jelentősége a két miniszterelnök közös budapesti hadüzenetének; és hogy mennyit, milyen felfoghatatlanul sok pénzt bukhatunk a feloldhatatlannak tűnő konfliktuson.

A három cikkből egy idézetet emelnék ki, amely túlmutat azon az aktuális konfliktuson, amelynek háttere hosszú évekre meghatározhatja az egész EU jövőjét:

„Röviden arról van szó, hogy az EU-nak el kell-e viselnie, ha tagállamaiban egy rendszerváltással felérő új politikai struktúra épül. Egy olyan, amelyik nem a parlamenti váltógazdaságon alapszik, hanem inkább hasonlít a két világháború közötti közép-európai struktúrákra, ahol a hatalmi ágak nem válnak élesen el egymástól, a kormánypárt nem leváltható, és a politika az élet sokkal több részletét meghatározza, mint a liberális demokráciákban megszokott. Amelyben a sajtó nagy része, a bíróságok, a hatóságok, a hivatalok mind közvetlenül a kormánypárt befolyása alatt működnek, és a gazdasági élet főszereplőinek hűséget kell fogadniuk a politika irányítóinak.”

„EGYETLEN KÉRDÉSÜNKRE SEM TUDJÁK A VÁLASZT”

Egy franciaországi idősotthon egyik lakója október 1-én.
photo_camera Illusztráció: Jeff Pachoud/AFP

De hiába követjük sok mindenben például Oroszországot, ott mégis csak jóval utánunk vezették be, hogy az egészségügyi szakemberek el vannak tiltva a legfontosabb információk megosztásától is. Példánk egy pécsi orvosprofesszor, aki összegyűjtött rengeteg fontos adatot, de a jogászokkal való konzultáció után arra jutott, hogy erről itthon tilos beszélni. Szurovecz Illés cikke bemutatja, milyen reménytelen küzdelmet folytatnak orvosok és újságírók azért az elvileg mindenki számára elsődleges fontosságú célért, hogy minél teljesebb képet kapjunk a járványról.

A valóság egyelőre az, hogy hétpecsétes titokként őrzi a kormány a kórházi járványadatokat.

A 444 adatigénylésére Müller Cecíla közölte, hogy mindössze egy kérdésre, az idősotthonokban élő aktív fertőzöttek számára vonatkozó érdeklődésünkre tud felelni. Azt tudja felelni, hogy nem kötelesek számon tartani ezt az adatot.

BÉKÉS, ÖREGKOR

Azért is aggasztó, ha az országos tisztifőorvos sem akarja tudni, hogyan áll a járvány az idősotthonokban, mert válságos időkben az ezekben meglévő problémák még súlyosabb formában térnek vissza.

A békési otthon lakóinak és dolgozóinak néhol már-már horrorisztikus története messze nem általános, de a rendszerszintű hiányosságokat éles fényben mutatja meg: Koronás ápoló dolgozhat, de ha rühös lesz, a teljes táppénz már nem jár neki.

„AKI NEM POZITÍV, JÖN DOLGOZNI”

photo_camera Fotó: Frédéric Scheiber/Hans Lucas via AFP

A végletekig túlterhelt és kontrollt vesztett járványügyi hatóságoktól mostanra teljesen átvették a cégek a kontaktkutatás és a tesztelés feladatát. Neuberger Eszternek egy szakszervezeti vezető, egy munkavédelmis és egy kelet-magyarországi ipari munkás mesélt a munkahelyi óvintézkedésekről, a munkáltatók hozzáállásáról és a vírussal kapcsolatos információhiány negatív hatásairól.

A dolgozók nem tehettek mást, belenyugodtak, hogy előbb vagy utóbb őket is eléri a vírus.

HOLY HIT

Kicsit csalok: Mészáros Juli cikke nem ezen a héten jelent meg, hanem múlt szombaton, de ennyi súlyos téma után jólesik egy kis felüdülés az olajos testű ipari munkással. Justin Bieber szexfüggőből Isten-hívő lett, és ez már a tinibálvány legújabb klipjén is látszik.

Justin új barátai nagyon menő, nagyon gazdag lelkészek, a megatemplomok sztárjai, jobbnál jobb sztorikkal:

Justin Bieber alámerült egy NBA-játékos kádjában, és ő lett a modern kereszténység egyik vezető arca

POD SAVE THE WORLD

Végül két podcastet ajánlok: