Soha nem mértek még ilyen forró novemberi éjszakát Sydneyben

klímaváltozás
2020 november 29., 06:30

A valaha mért legmelegebb novemberi éjszakai hőmérsékletet regisztrálták Sydneyben, ahol az éjszaka során a leghűvösebb hőmérséklet 25,4 Celsius-fok volt. Az ausztrál városban rendkívüli forró vasárnapra számítanak, az előrejelzések szerint bőven 40 fok fölötti hőmérséklet várható majd, írja a BBC.

New South Wales államban teljes tűzgyújtási tilalmat rendeltek el, félve a bozóttüzektől. Az új rekordot hajnali 1 után kevéssel regisztrálták, de reggel fél 5-re már ismét 30 fok fölött volt a hőmérséklet. A városban több mint 160 éve mérik az éjszakai hőmérsékletet, eddig a legmelegebb novemberi éjszaka 1967-ben volt, amikor 24,8 fokra hűlt le a levegő az éjszaka egy pontján.

photo_camera A fotó csak illusztráció, a tavalyi decemberi hőhullám idején készült egy krikettmeccsen Fotó: PETER PARKS/AFP

A hőség mellett a járvány is problémát okoz az államban: a hatóságok nem győzik figyelmeztetni az embereket, hogy tartsák be a közösségi távolságtartás szabályokat.

A helyi meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint öt-hatnapos hőség vár a régióra, és nagyon komoly veszélye van nagyobb bozóttüzeknek is. Egyelőre 45 kisebb tüzet regisztráltak, de az egyik már épületeket is veszélyeztet Sydney nyugati részén.

Az idei aggodalmat az is táplálja, hogy a tavalyi volt a legintenzívebb tűzszezon Ausztrália modern történelmében, több mint 24 millió hektárt perzseltek fel a bozóttüzek. A tüzekben több mint 3000 épület égett le, és legalább hárommilliárd állat halt meg vagy kellett elmeneküljön élőhelyéről.