A kevés adattal is egyre nehezebb mit kezdeni

járvány
2020 december 01., 15:55
  • Továbbra is 150 felett a járvány napi áldozatainak száma Magyarországon.
  • Megvan a tömeges tesztelés eredménye, ami egyúttal az adatközlést is bizonytalanabbá tette.
  • Müller Cecília hétfőn még óriási eredményként beszélt arról, ami kedden már sima adatközlési malőr volt.
  • Gulyás Gergely lazítana karácsonykor.
  • Január elején engedélyezhetik a két első vakcinát az Európai Unióban.
  • Lisszabonból eltűntek a turisták, ami végre méltó otthont juttathat a rászorulóknak
  • Napi járványösszefoglaló.

Kedden is rekordközelben volt a koronavírus áldozatainak száma, ami negyedik napja haladta meg a 150-et. Az elmúlt két hétben egymillió főre vetítve nálunk haltak meg a legtöbben az európai uniós országok közül. Több mint 7800-an vannak kórházban, és 662-en lélegeztetőgépen. Részletesebb adatokért járványoldalunkat érdemes böngészni.

photo_camera Fotó: Created with Datawrapper

Megérkeztek a tömeges tesztelés eredményei
4433 fertőzöttet találtak, közel felét az általános iskolákban. Az idősotthonok dolgozói lettek pozitívak legnagyobb arányban (3,7 százalék).

A kevés adattal is egyre nehezebb mit kezdeni
Az operatív törzs tavasz óta naponta frissíti a mintavételek számát. Ehhez ma egyszerre hozzáadták a tömeges tesztelés 183 ezer tesztjét. A kiszűrt fertőzötteket viszont nem ma adták hozzá a fertőzöttek számához, hanem az elmúlt héten folyamatosan, minden nap. Ez megmagyarázza, miért volt döbbenetesen magas, 60-70 százalék körüli a napi pozitív tesztarány, ami fontos mutató a járványhelyzet megítéléséhez. Azaz fontos lenne, ha egyenlő ütemben frissítenék az adatokat, és pontosan ki lehetne számolni.

Ami hétfőn még óriási eredmény volt Müller Cecília számára, az kedden már egyszerű adatközlési malőr
Először óriási eredményként, különös jelentőségű dologként számolt be arról, hogy egyik napról a másikra nyolcezerrel nőtt a gyógyultak száma. Aztán arról beszélt, hogy ilyesmi azért fordulhat elő, mert időnként késleltetve érkeznek be az adatok.

Gulyás Gergely lazítana karácsonykor
Mármint a korlátozásokon, mert szerinte jó lenne, ha a családok minél szélesebb körben találkozhatnának.

VAKCINÁK

Az Európai Gyógyszerügynökség december 29-i döntene a Pfizer és a BioNTech, január 12-ig pedig a Moderna vakcinájának engedélyezéséről. Ezután az Európai Bizottságnak már csak néhány napra lesz szüksége az utolsó lépéshez, és forgalomba hozhatják az oltásokat.

Mindkét vakcina a legmodernebb, mRNS-alapú technológiával készült, és kiemelkedően hatékonynak bizonyult. A Moderna előnye, hogy -70 helyett -20 fokon is lehet tárolni.

A Pfizer és a BioNTech 50 millió adagot gyártana ebben az évben, és 1,3 milliárdot jövőre. Az Egyesült Államokan már december 10-e után engedélyezhetik.

Valószínűleg mindenhol a leginkább sérülékeny, különösen magas kockázatú csoportokat fogják először beoltani. Franciaországban még a héten közzéteszik a menetrendet, itthon pedig az egyelőre nem működő vakcinainfo.gov.hu-n lehet majd regisztrálni.

Síelésmentes tél jöhet

Sajtóhírek szerint végül az osztrák kormány is elfogadja Angela Merkel felvetését a karácsonyi síelés betiltásáról. A német kancellár Olaszország és Franciaország együttműködését is sürgette az ügyben. Az osztrák turisztikai miniszter először azzal vádolta Merkelt, hogy beavatkozik más országok belügyeibe.

Éjfélkor véget ér a teljes zárlat Nagy-Britanniában, és valószínűleg visszatér a három fokozatú, regionális korlátozás. A novemberi tömeges tesztelés alapján 30 százalékkal csökkent az újonnan regisztrált fertőzöttek száma októberhez képest.

Európa egyik utolsó országaként Hollandiában is kötelezővé teszik a maszkviselést zárt helyeken, bár az egészségügyi hatóság vezetője továbbra sincs meggyőződve a hatékonyságáról.

A CNN által bemutatott titkos dokumentumok alapján Kína hamis adatokat osztott meg a járvány elején a vírus terjedéséről. Kozmetikázták a számokat, és kiderült, hogy már tavaly december elején is több megbetegedés volt.

Koronavírusos lett Lewis Hamilton, így nem lesz ott a hétvégi Forma-1 es futamon. Enyhe tünetei vannak.

Ha nincsenek turisták, végre jut azoknak is, akiknek máskor nem

A lisszaboni városvezetés a járványt kihasználva állt elő egy javaslattal, ami rászorulók tömegeinek biztosítana méltó otthont. Az önkormányzat havi ezer euróért, legalább öt évre venné bérbe a turisták eltűnése miatt kihasználatlan lakásokat. Abban bíznak, hogy a hosszú távú, kiszámítható jövedelem vonzó lesz a tulajdonosok számára. Négymillió eurót különítettek el erre a célra, amivel ezer lakást tudnának bevonni a programba. A kormány vállalta, hogy megduplázza a költségvetést, ha lesz rá igény. További részletek és hasonló példák a világ más tájairól a Guardian cikkében olvashatók.