Két háztartásból maximum öt ember találkozhat ezentúl Németországban

külföld
2020 december 01., 13:43

Szigorították a holland maszkszabályokat: ezentúl a zárt, nyilvános helyeken is kötelező a maszkviselés, írja a BBC.

Az ország az egyik utolsó volt Európában, ahol még nem vezettek be eddig hasonló korlátozást, mostantól viszont például üzletekben, vasútállomásokon és fodrászatokban is kötelező lesz maszkot viselni.

Hollandiát is nagyon megviseli a járvány második hulláma, heteken át volt stabilan ötezer fölött a napi új fertőzöttek száma.

Németországban is szigorítottak

Életbe léptek kedden Németországban a koronavírus-járvány második hulláma miatt megszigorított korlátozások.

A legfőbb új szabály, hogy két háztartás tagjai közül az eddigi tíz helyett legfeljebb öt ember találkozhat, leszámítva a 14 éven aluli gyerekeket. Megszigorították egyebek között a maszkviselési előírásokat, így már a munkahelyeken is kötelező az orrot és a szájat takaró maszk viselése, és valamennyi közterületen, ahol hosszabb ideig sok ember van együtt.

A járványügyi védekezésért felelős tartományi kormányok általában változtatás nélkül vezették be a szövetségi kormánnyal november végén kidolgozott szabályokat. A néhány kivétel közé tartozik például Mecklenburg-Elő-Pomeránia, ahol a fertőzöttek csekély arányára hivatkozva továbbra is engedélyezik az időtöltést tízfős csoportokban.

Németországban november 2-án vezettek be az alapvető járványvédelmi óvintézkedéseken - maszkviselés, távolságtartás, gyakori kézmosás és szellőztetés - túlmutató korlátozásokat, hogy a fertőzésveszéllyel járó egymás közti érintkezések számának csökkentésével visszaszorítsák a robbanásszerűen terjedő új típusú koronavírust (SARS-CoV-2).

Csaknem teljesen leállították az idegenforgalmat és a vendéglátást, a szállodák így csak üzleti úton lévő vendégeket fogadhatnak, és a vendéglők csak elvitelre főzhetnek. Felfüggesztették a kulturális intézmények - például múzeumok, színházak és mozik -, az amatőrsport-egyesületek és a szabadidő közös eltöltésére szakosodott egyéb intézmények és vállalkozások tevékenységét is.

A novemberben bevezetett korlátozások és a december 1-jével életbe lépett szigorítások legalább december 20-ig maradnak érvényben.

A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) keddi adatai szerint az utóbbi 24 órában 13 604 ember szervezetében mutatták ki a vírust. Ez minimális növekedés az egy héttel korábbi 13 554-hez képest, és azt jelzi, hogy még csak tetőzik, és nem kezdett levonulni a járvány.

Az új esetekkel együtt 1 067 473 fertőződést regisztráltak Németországban.
A SARS-CoV-2 okozta betegséggel (Covid-19) összefüggő halálesetek száma egy nap alatt 388-cal nőtt, 16 636-ra.

A Covid-19 miatt intenzív ellátásra szorulók száma az intenzív és baleseti ellátási terület szakmai szervezetének (DIVI) keddi összesítése szerint egy nap alatt héttel csökkent, 3919-re. Gépi lélegeztetésre 60 százalék - 2354 beteg - szorul.
A DIVI kimutatása szerint országszerte 27 611 intenzív ellátási ágyat üzemeltetnek, ezek közül 5460 ágy szabad. (MTI, BBC)