Közel százezer menekültnek nem jut elegendő élelmiszer Tigrében

külföld
2020 december 01., 16:39

Nincs elegendő élelmiszer csaknem százezer eritreai menekült számára a harcok sújtotta és ezért egy hónapja elszigetelt észak-etiópiai Tigré tartományban - közölte Babar Baloch, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) szóvivője kedden Genfben.

"Óráról órára növekszenek az aggodalmak" - mondta Baloch. "A táborok kifogytak az élelmiszerkészletekből, ami éhínség és alultápláltság valós veszélyével fenyeget, mi erre figyelmeztetünk a csaknem egy hónapja tartó konfliktus kezdete óta. Riasztóak a támadásokról, emberrablásokról és kényszertoborzásokról szóló meg nem erősített értesülések is a menekülttáborokból" - fogalmazott.

Az etiópiai kormány bejelentette, hogy humanitárius folyosókat hoz létre a segélyek szállítása érdekében, az ENSZ ugyanakkor semleges és akadálymentes hozzáférést követel a térség mintegy kétmillió rászorulójához. A világszervezet szerint a segélyre szorulók száma megkétszereződött a harcok kirobbanása előtti állapothoz képest, ehhez jön még további egymillió menekült, köztük több mint 45 ezer etiópiai, aki Szudánban keresett menedéket.

Mintegy 96 ezer eritreai menekült él Tigrében létesített menekülttáborokban a hazájukkal közös határ mentén.

"Csaknem két évtizeden át Etiópia befogadta az eritreai menekülteket, de most attól tartunk, hogy belebonyolódnak a konfliktusba. Az UNHCR felszólítja az etióp kormányt, hogy teljesítse befogadó államként kötelezettségeit, és védje meg az eritreai menekülteket, engedélyezve a humanitárius segélyek eljutását a szükséget szenvedőkhöz" - mondta Baloch.

A több mint ötmillió lakosú tartományt a Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) november elején vonta ellenőrzése alá. A lázadók katonai létesítményeket támadtak meg, és tüzérségi fegyvereket, valamint más hadi felszereléseket zsákmányoltak a hadseregtől. A kormány válaszul fél évre rendkívüli állapotot hirdetett a térségben, és hadműveletet indított. Az etióp vezetés szerint legyőzték a lázadókat, akik viszont közölték, hogy nem adják fel a harcot. A konfliktusról hosszabban ebben a cikkünkben írtunk. (MTI)