Orbán Viktor nemzetstratégiai jelentőségűnek nyilvánította Mészárosék szuperbankjának összeolvasztását

POLITIKA
2020 december 09., 22:17

Szerda este jelent meg Orbán Viktor aláírásával a Magyar Közlönyben az a kormányrendelet, amivel a kormány nemzetstratégiai jelentőségűnek minősíti a Budapest Bank Zrt., az MKB Bank Nyrt. és a a Takarék Csoportot irányító MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. fúzióját, hogy létrejöhessen az ellen-OTP-nek megálmodott magyar szuperbank, a Magyar Bankholding Zrt. A csoportot az állam és kormányközeli szereplők rakják össze:

A három pénzintézet tulajdonosai már október végén aláírtak egy befektetési és szindikátusi szerződést, miszerint a Magyar Bankholding Zrt.-be apportálják banki részesedésüket.

A miniszterelnöki aláírásnak köszönhetően a manővert már versenyjogi akadályok sem zavarhatják meg. Ugyanis ha a kormány nemzetstratégiai jelentőségűnek minősíti bizonyos vállalkozások összefonódását, akkor azt nem kell bejelenteniük a Gazdasági Versenyhivatalnak, ami így hatáskör hiányában meg sem vizsgálhatja a fúziót. (Ahogy a kormánypárti médiabirodalom, a KESMA létrehozását sem vizsgálhatták meg.)

A rendelet szövege szerint „a magyar pénzügyi szektor versenyképességének növelése érdekében” kapják meg ezt a lehetőséget.

A Kormány 574/2020. (XII. 9.) Korm. rendelete
photo_camera A Kormány 574/2020. (XII. 9.) Korm. rendelete Fotó: Magyar Közölöny

Ezzel a lépéssel hamarosan Magyarország második legnagyobb bankcsoportja jön létre, amelynek konszolidált értéke meghaladja a 740 milliárd forintot. Az új bankcsoportban a Magyar Állam a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. révén 30,35 százalék, az MKB tulajdonosai 31,96 százalék, az MTB tulajdonosai pedig 37,69 százalék részesedést szereznek az apport teljesülésekor.

A bankcsoport felépítésére pedig nem mást igazoltak le, mint Csányi Sándor OTP-vezér korábbi helyettesét, Barna Zsoltot, aki szeptember óta a Magyar Bankholding Zrt. alelnökeként dolgozik, valamint kulcsszerepet játszik a Mészáros Csoport nemzetközi piacon történő terjeszkedésében is. A vezérigazgató az előbb már említett Vida József lesz.