Azonosították a Navalnij elleni merényletet végrehajtó FSZB-s különítmény tagjait

bűnügy
2020 december 14., 16:35

Minden bizonnyal a belbiztonságért felelős orosz nemzetbiztonsági szolgálat egyik különítménye mérgezte meg Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust a nyáron – írta meg a Spiegel, ami a Bellingcat nemzetközi oknyomozó újságírói hálózattal, a szintén tényfeltáró cikkekre szakosodott, The Insider orosz hírportállal és a CNN amerikai hírtelevízióval közösen végzett kutatást.

Arra jutottak, hogy oroszországi mobil távközlési szolgáltatások használatáról szóló adatok, a készülékek helyére vonatkozó adatok, orosz belföldi repülőjáratok utaslistái és „egyéb” források elemzése alapján „nemigen merülhet fel ésszerű kétség” azzal kapcsolatban, hogy Alekszej Navalnijt a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) legalább 8 ügynökből álló különítménye mérgezte meg.

Az egység tagjait azonosították, meg is próbáltak kapcsolatba lépni velük, de nem válaszoltak a megkeresésekre. Mind férfiak, hárman orvos végzettségűek, ketten biológiai és vegyi fegyverekre szakosodott tudósok. Az egység tevékenységét Oleg Tajakin orvos, az FSZB-hez tartozó kriminalisztikai intézet munkatársa hangolta össze. A szovjet állambiztonsági hatóság (KGB) szervezeti keretében 1977-ben alapított intézet kapcsolatba hozható több gyilkossággal, például a 2006-ban sugárzó izotóppal Londonban megölt Alekszandr Litvinyenko egykori orosz hírszerző ügyével – írja a Spiegel.

A különítmény történetének orosz adatbázisok elemzésével összeállított rekonstrukciója szerint az FSZB-s ügynökök legkésőbb 2017 közepétől kezdtek összehangoltan és intenzíven foglalkozni Navalnijjal, miután a politikus bejelentette, hogy elindul a következő évi elnökválasztáson. Legalább 30 esetben fordult elő, hogy követték a világ legnagyobb országában menetrend szerinti repülőjáratokkal megtett útjain.

Valószínűleg 2019-ben is megpróbálták megmérgezni, és akkor is az volt a céljuk, hogy a méreg egy repülőút közben fejtse ki hatását. Minden bizonnyal az idén júliusban is az életére törtek, szintén méreggel, de az a felesége, Julia Navalnij szervezetébe jutott be ,és a körülmények szerencsés alakulása miatt nem okozott maradandó kárt.

Meglehet, hogy a novicsok nevű idegméreggel elkövetett augusztusi gyilkossági kísérlethez az orosz állam vezetésének legfelső szintjeiről kaptak engedélyt vagy utasítást. Erre utal, hogy Oleg Tajakin az egység egyik vegyifegyver-szakértő tagja, Konsztantyin Kudrjavzev kíséretében közvetlenül az akció előtt rövid látogatást tett Szocsiban, ahol a politikai elit több tagja tölti az államfővel, Vlagyimir Putyinnal személyesen folytatott megbeszélések előtt a koronavírus-járvány miatt kötelező karantént.

photo_camera Fotó: Vaszilij Makszimov/AFP

Alekszej Navalnij az orosz államfő egyik legismertebb bírálója. Augusztus 20-án ellenzékiekkel tárgyalt Szibériában, és hazafelé, a Moszkvába tartó repülőn rosszul lett. A gép kényszerleszállást hajtott végre Omszkban, a 44 éves politikust az ottani kórházba vitték. (A Sunday Times titkosszolgálati forrásai szerint az omszki kórházban, közvetlenül a Berlinbe szállítása előtt történhetett a második kísérlet.) A kómában lévő politikust augusztus 22-én kezelésre Berlinbe vitték.

Német, svéd és francia vizsgálatok szerint novicsokkal mérgezték meg. A berlini Charité egyetemi klinikán 32 napig ápolták, 24 napig intenzív osztályon. Orvosai szeptember 23-án közölték, hogy az állapota kellően javult ahhoz, hogy járóbeteg-ellátás keretében folytassák kezelését. A Spiegel beszámolója szerint az állapota javul, és készül a hazatérésre.

Az eset miatt az EU szankciókat vezetett be több magas beosztású orosz tisztségviselő, köztük Alekszandr Bortnyikov, az FSZB vezetője ellen. (MTI)