Jóváhagyta a kóser vágás tilalmát az Európai Bíróság

vallás
2020 december 17., 17:20

Belgiumban egy 2017-ben elfogadott törvény értelmében tilos rituális módon, kábítás nélkül levágni az állatokat, mert a flamand és a vallon törvényhozás szerint ez állatkínzás. Zsidó és muszlim szervezetek az Európai Bírósághoz fordultak, mert álláspontjuk szerint az intézkedés sérti a vallásgyakorláshoz fűződő jogaikat, ám nem jártak sikerrel.

A csütörtökön nyilvánosságra hozott ítélet szerint a kábítást előíró tövény megfelelő egyensúlyt biztosít az állatok jólléte, valamint a zsidó és muszlim hívők szabad vallásgyakorlása között, írja a Jerusalem Post. A bíróság kiemelte, hogy a szabályozás nem magát a vágást, hanem a rítus egyetlen elemét érinti, így nem avatkozik be a vallásos gyakorlatba.

Nem fogadták el azt az érvelést sem, hogy kulturális és sporteseményeken a törvény engedi állatok kábítás nélküli leölését. Az indoklás szerint az ilyen eseményeket a legritkább esetben követi húsfeldolgozás, ezért külön kell kezelni őket.

photo_camera Egy franciaországi kóser vágás előkészületei 2016-ban Fotó: FREDERICK FLORIN/AFP

A Qubit korábbi cikkében idézett szakértő szerint „a sechita néven is ismert kóser vágás egyértelműen elutasít bármiféle kábítást vagy bódítást a vágás előtt, a halal metódus azonban már nem ennyire egyértelmű, csak azt köti ki, hogy a kábításnak visszafordíthatónak kell lennie, a beavatkozás után a vágóállat keringésének épnek kell maradnia”.

Menachem Margolin, az Európai Zsidó Szövetség elnöke a neokohn.hu szerint azt mondta, ez egy „szomorú nap az európai zsidóság számára”.

„A mai ítélet az állatjólétet a vallásszabadság alapvető joga fölé helyezi. Egyszerűen fogalmazva: az állatot részesíti előnyben az emberrel szemben.”