Putyin minden orosz elnöknek és családtagjaiknak örökös kegyelmet adott

külföld
2020 december 22., 17:56

Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden aláírta a törvényt, ami mentességet ad minden korábbi orosz elnöknek és családtagjaiknak az életükben elkövetett bűncselekmények miatti felelősségrevonás alól. A törvény szerint a volt elnököket ezentúl nem lehet kihallgatni sem rendőrségi nyomozásokban, nem lehet őket letartóztatni, és nem lehet házkutatásokat sem tartani náluk.

Ezelőtt a korábbi elnököket csak az olyan bűncselekmények miatt nem lehetett felelősségre vonni, amiket hivatali idejük alatt követtek el.

A volt elnököket - a korábbi szabályozáshoz hasonlóan - csak akkor lehet megfosztani mentességüktől, ha hazaárulással vagy más különösen súlyos bűncselekményekkel vádolják őket, és a vádakat a legfelső bíróság és az alkotmánybíróság is jóváhagyja. Az új törvény azonban élethosszig tartó helyet biztosít az Orosz Föderáció szenátusában, ami a saját jogán is erősíti a büntetőjogi mentességet.

A szabályozás tovább erősítette a pletykákat, melyek szerint Putyin lemondani készül, rossz egészségi állapota miatt, igaz, ezeket az értesüléseket a Kreml szóvivője korábban tagadta. (Guardian)