Kínai tengeralattjáró drónt fogott egy indonéz halász

külföld
2020 december 31., 10:51

Tengeri drónt talált egy indonéz halász - írja a Guardian. Szakértők szerint egy kínai drónról lehet szó, amely alkalmas lehet arra, hogy tengeralattjárók számára felmérje a Dél-kínai-tengerről Ausztrália felé vezető stratégiai útvonalat.

A Kínai Tengeri Szárny nevű drónt a kínai tudományos akadémia egyik intézetében fejlesztették ki, hivatalosan arra a célra, hogy a tengervíz oxigénszintjét, hőmérsékletét, sósságát és egyéb paramétereit mérje és automatikusan továbbítsa. A drón által közvetített információk viszont nemcsak tudósoknak, de tengeralattjárók útvonalát tervezőknek is nagyon hasznosak lehetnek. Indonéz biztonsági szakértők mindenesetre attól tartanak, hogy ilyesmi célokkal lehetett a kínai felségvizektől messze ez az eszköz, ami persze illegális adatgyűjtésnek minősülne. A kínai kormány egyelőre nem reagált, így nem tudni, hogy pontosan kihez tartozik a drón.


Kína déli szomszédait egy ideje feszélyezi, hogy a térség legnagyobb hatalma meglehetősen agresszíven lép fel az amúgy vitatott fennhatóságú Dél-kínai-tengeren. Többször előfordult már, hogy tudományos kutatás címén olyan felméréseket végeztek kínai hatóságok a térségben, amelyek katonai szempontból is fontos információkkal szolgálhatnak. 2019-ben például Pápua Új-Guineához tartozó Manus-sziget környékén mérték fel kínai kutatók az óceánt, ahol az Egyesült Államok és Ausztrália egy közös tengerészeti támaszpontot üzemeltet, idén márciusban pedig az Ausztráliához tartozó Karácsony-sziget környékét térképezte fel egy kínai kutatóhajó.