Az utolsó pillanatban sikerült megállapodni Gibraltár helyzetéről

külföld
2021 január 01., 15:10

Az utolsó pillanatban, december 31-én állapodott meg Spanyolország és Nagy-Britannia Gibraltár jövőjéről. A megállapodás értelmében Gibraltár a schengeni övezet része lesz 2021. január 1-től.

A megállapodás néhány órával az előtt jött létre, hogy csütörtök éjfélkor véget ér a brit EU-tagság megszűnése után életbe lépett átmeneti időszak. A csütörtöki egyezség lesz az alapja annak a nemzetközi szerződésnek, amit a két ország fog megkötni egymással.

photo_camera Fotó: JORGE GUERRERO/AFP

December 31-én éjfélkor lejár a Brexit január 31-i életbe lépése után bevezetett átmeneti időszak, Nagy-Britannia és a tengeren túli területei így többé nem részei az Európai Unió egységes piacának és vámuniójának.

A Spanyolország legdélebbi csücskében található, brit fennhatóság alatt lévő területnek a schengeni unióhoz tartozásával a határellenőrzés a spanyol határ helyett a nemzetközi repülőtéren is elvégezhető. Az egyelőre nem világos, ki fogja végezni az ellenőrzést.

A csütörtökön az utolsó pillanatban megszületett megállapodás híján a határ túloldalán dolgozó több tízezer gibraltárinak és spanyolnak kellett volna naponta határellenőrzésen átesni és útlevelet pecsételtetni.

Spanyolország magának követeli a Földközi-tenger bejáratánál fekvő kikötő feletti szuverenitását, amelyről 1713-ban mondott le Nagy-Britannia javára a spanyol örökösödési háború után az utrechti békeszerződésben.