Trump szeretetéről biztosította, de hazaküldte zavargó híveit

külföld
2021 január 06., 19:40

Eléggé eldurvult a helyzet Washingtonban, a szenátusnak és a képviselőháznak otthont adó Capitolium épületében ahhoz, hogy a New York Times beszámolója szerint az elnöki testőrség kimenekítse az épületből a szenátus ülésén elnöklő Mike Pence alelnököt.

Update 20:42: A CNN értesülései szerint Pence-t még nem menekítették ki, csak fontolgatják a kimenekítését. Később már a hírcsatorna is megerősítette a Times értesüléseit.

Trumpista tüntetők a szenátus ülésterme előtt.
photo_camera Trumpista tüntetők a szenátus ülésterme előtt. Fotó: SAUL LOEB/AFP

Trump hívei, akiket maga Donald Trump, a novemberi választást elbukó elnök tüzelt helyi idő szerint dél és egy között tartott rendezvényén a Fehér Ház előtt, az elnök beszéde után átvonultak a National Mall túlvégére, a Kongresszus épületéhez. Ott előbb pár tucatnyian áttörték a kordonokat, hogy aztán százak csatlakozzanak hozzájuk az épületnek egy olyan főlépcsőjén, amely még normál időkben is le van zárva a nagyközönség előtt.

Update 20:44: Immár maga Donald Trump is nyugalomra inti a Capitolium épületét lerohanó híveit:

link Forrás

Pár tucatnyian az épületbe is bejutottak. Nyilván nem estek át biztonsági ellenőrzésen, mert a koronavírusjárvány kezdete óta az épület le van zárva a közönség előtt, csak ott dolgozók juthatnak be szabályosan.

Az épületbe bejutott tüntetők előbb a szenátus ülésterme előtt gyülekeztek az épület második emeletén, majd feljutottak a harmadik emeletre, a galériára, de már egy üres terem fogadta őket. Végül magába a terembe is bejutottak.

link Forrás

Update 21:01 A CNN jelentése szerint a capitoliumi rendőrség a washingtoni rendőrség és más, a fővárosban bevethető rendőri erők segítségét kéri ahhoz, hogy kiverhessék a tüntetőket az épületből és a környékéről.

A történtek miatt a Capitolium saját rendőrsége lezárta az épületet. A képviselőket, szenátorokat és stábjaikat arra szólították, hogy zárkózzanak be az irodáikba.

Update 21:16: Immár a CNN is megerősítette, hogy Mike Pence alelnököt kimenekítették a Capitoliumból. A hírcsatorna értesülései szerint az összes szenátort is kimenekítették az épületből, így kérdésessé vált, hogy egyáltalán képesek lesznek-e folytatni a választási eredményt hitelesítő ülést, amit az alkotmány szerint január 6-án kell lebonyolítani.

A szenátus és a képviselőház amúgy éppen a trumpista republikánusok első óvását tárgyalta. Az óvás szimplán politikai színjáték, semmi esély nincs rá, hogy elfogadják, mert ahhoz mindkét háznak támogatnia kéne. A képviselőházban a demokraták eleve többségben vannak, így biztosan nem támogatnák az óvást, és a republikánus szenátorok többsége sem támogatja a trumpista kisebbség törekvéseit.

Update 21:17: A képviselőket kimenekítették, volt, aki – vélhetően a koronavírus-fertőzéstől tartva – védőzacskóval a fején:

link Forrás

Update 21:20: Mike Gallagher, Wisconsin republikánus képviselője a CNN műsorában szólította fel Trumpot, hogy vessen véget hívei zavargásának, álljon ki, és ismerje el a vereségét, és közölje velük, hogy ennek vége.

Update 21:23: Egy másik republikánus, Adam Kinzinger szintén a CNN-nek konkrétan puccskísérletnek nevezte azt, ami éppen történik, és arról beszélt, hogy ilyemit korábban csak Belaruszban, meg hasonló országokban képzelhettek el. Kinzinger Trump legutóbbi, a rendvédelmi erők tiszteletben tartására szólító üzenetét sem tartotta elégségesnek. "Ez szimpla gyávaság" - jellemezte Trump tweetjét.

link Forrás

Update 21:26: A CNN értesülései szerint egy nőt életveszélyes sérülésekkel ápolnak azután, hogy mellbe lőtték a Capitolium területén. Semmi más részlet nem ismert, így az sem, hogy az áldozat tüntető, vagy a Capitoliumon dolgozó, és hogy ki lőhette le.

Update 21:39: A védelmi miniszter kérésére Trump elrendelte a washingtoni nemzeti gárda bevetését. 1100 katonát vezényelnek a Capitoliumhoz a trumpista zavargás felszámolására.

Update 21:46: A CNN értesülései szerint Donald Trump saját fehér házi stábjának ajánlása ellenére se hajlandó erőteljesebben felszólítani saját zavargó híveit arra, hogy fejezzék be a Capitolium ostromát, és oszoljanak fel.

Update 21:51: A CNN értesülései szerint több rendőr is megsérült az összecsapásokban, az egyiküket kórházba is kellett szállítani. A CNN értesülései szerint csak az igazán súlyos sérülteket szállítják kórházba. A hírcsatorna úgy tudja, hogy a fővárosin kívül a szomszédos Maryland és Virginia nemzeti gárdáit is mozgósították, vagyis hamarosan több ezer katona érkezhet a fővárosba a zavargás leverésére.

Update 22:02: A CNN a capitoliumi rendőrségtől úgy értesült, hogy a szenátus üléstermét már sikerült kiüríteni, a rendőrök folyosóról folyosóra haladva próbálják először egybeterelni, majd kiszorítani a zavargókat az épületből.

Update 22:05: Az NBC News riportere, Pete Williams "több rendőrségi forrástól" úgy értesült, hogy legalább egy házi készítésű bombát is találtak a Capitolium épületében közelében. A New York Times értesülései szerint a bombát a Republikánus Nemzeti Bizottság, a párt elnökségének épülete mellett találták. A lap úgy tudja, hogy a Demokrata Nemzeti Bizottság épületénél is találtak egy gyanús csomagot.

Update 22:08 Joe Biden beszédben szólította fel a tömeget, hogy oszoljon fel. Beszédében szakadársággal és lázadással vádolta őket, de alapvetően a választási győzelmi beszéde stílusában szólt arról, hogy "mi nem ilyenek vagyunk". Majd arról beszélt, hogy a következő négy év a joguralom, a tisztesség, a becsület és a tolerancia visszaállításáról szól majd. "Mert mi ezek vagyunk, mindig is ezek voltunk" - mondta. "Amerika annyival jobb annál, mint amit ma láttunk" - mondta. Beszéde végén összefogásra szólított, "mert soha nem volt olyan, amit együtt ne tudtunk volna megvalósítani". Trumpot pedig arra szólította, hogy lépjen fel a nevében elkövetett erőszakkal szemben.

Update 22:19 Boris Johnson brit kormányfő azt írta a Twitteren: „Szégyenteljes jelenetek az amerikai kongresszusban. Az Egyesült Államok az egész világon a demokrácia mellett áll, és most elengedhetetlen, hogy békés és rendezett hatalomátadásra kerüljön sor.”

Update 22:22 Hatalmas találat: az egyik trumpista tüntető mellényén egy „Anyukám azt gondolja, különleges vagyok” felirat.

link Forrás

Update 22:23: Donald Trump videón üzent a zavargóknak. Nyitásként "elcsalt választást" emlegetett, ez többszörösen bizonyítottan hamis állítás. Arról is beszélt, hogy "szereti" a tiltakozókat, de arra kéri őket, hogy menjenek haza. "Most haza kell mennünk. Békében kell élnünk" - üzente a zavargónak, akiket aztán szeretetéről biztosított, és arról, hogy "különlegesek".

link Forrás

KÉPEK A CAPITOLIUM ELFOGLALÁSÁRÓL


Update 22:50 Az elmúlt fél órában kicsit csillapodtak a kedélyek a Capitolium környékén. Az épület lépcsőin oszladozott a tömeg, bár a környéket nem hagyta el. Korábbi hírek szerint az épületen belül a rendőrség kezd urrá lenni a helyzeten, fokozatosan szorítja ki a zavargókat.