Széttelepítenék a fővárosban az SZFE képzéseit

oktatás
2021 január 11., 19:37

Szétszórják a Színház és Filmművészeti Egyetem (SZFE) oktatási helyszíneit, számolt be oktatói forrásokra hivatkozva az RTL Híradója. A csatorna értesülései szerint a filmeseket a Vas utcából Budára, a Duna Tv évek óta üresen álló székházába telepítik. Az állami épület decemberben került a Színház- és Filmművészetért Alapítvány vagyonkezelésébe. Ugyanakkor a színész szakos hallgatók a pesti oldalon maradnának, míg az adminisztráció egy részét pedig az Infoparkba szerveznék ki. Ugyanígy a kollégium sem maradna a Vas utcában.

Az egyetemet ősszel elfoglaló diákoknak végül november idején a járványhelyzet miatt kellett 70 nap után elhagyniuk az intézményt. A diákok és az oktatók azért kezdtek titlkozásba, mert a kormány nem hagyott nekik beleszólást abba, kik kerüljenek be az egyetemet irányító kuratóriumba, aminek Vidnyásznky Attila került az élére.

szfe színház- és filmművészeti egyetem vas utca  upor lászló
photo_camera Az SZFE Vas utcai épülete az egyetemfoglalás idején Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Forgács Péter, az egyetem egyik oktatója azt mondta, hogy a szétszervezéssel meg lehet akadályozni az őszihez hasonló blokádokat, ugyanakkor a képzés kárát fogja látni a dezintegrációnak.

Ugyanakkor az RTL alapítványi forrása cáfolta az ATV korábbi hírét, miszerint eladnák a Vas utcai épületet, de azt biztosnak tűnik, hogy ott az oktatás megszűnik és az Ódry Színpadot is bezárjk.