Tönkrement az eszköz, amivel a lezuhant indonéz gép fekete dobozát keresték

Technikai problémák, illetve a berendezés károsodása miatt nem működik az az eszköz, amivel az indonéz hatóságok a lezuhant utasszállító repülőgép fekete dobozait keresnék, ezért most a kutatócsapat egy új eszköz érkezését várják Szingapúrból, írja a BBC

A Sriwijaya Air járata szombaton szállt fel Jakartában, 62 emberrel a fedélzeten, de nem sokkal később eltűnt a radarokról. A kutatócsapatok már megtalálták a gép roncsának egy részét, illetve emberi maradványokat is. A búvárok pedig elkezdték felkutatni a fekete dobozok, azaz a repülési adatokat tároló, illetve a pilótafülkében elhangzottakat rögzítő eszközök helyét, ugyanakkor a megtalálásra használt eszköz (az úgynevezett ping locator) nem működik megfelelően. Nem világos egyelőre, hogy technikai problémák léptek csak fel, vagy tartósan károsodott a berendezés, mindenesetre a mentőcsapatok most külföldről várnak segítséget. 

Fotó: AZWAR IPANK/AFP

Az egyelőre nem világos, hogy ezek a fejlemények hogyan befolyásolják a kutatást, de a helyi tévécsatornák kedden arról számoltak be, hogy a búvárok még mindig keresik a roncsok további részeit, illetve a fekete dobozokat. 

Hétfőn az indonéz hatóságok azonosították az első áldozatot: a 29 éves Okky Bisma légikísérőként dolgozott a járaton. A búvárok emellett roncsdarabokat, testrészeket és ruhákat is a felszínre tudtak már hozni. A haditengerészet egyik vezetője, Yudo Margono elmondása szerint nagyon sok tárgyat látnak a tengerben, és abban is bíznak, hogy ahogy sorra a felszínre hozzák ezeket, idővel meglesznek a dobozok is. 

Hétfőn 50 hajó és 13 repülő bevetésével, több mint 2600 ember vett részt a keresésben. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.