Az EU-tagállamok nem szerezhetnek be egyénileg oltóanyagot – mondta az egészségügyért felelős biztos

eu
2021 január 13., 16:17

Az Európai Unió tagállamai kötelezettséget vállaltak arra, hogy nem indítanak saját eljárásokat a koronavírus elleni oltóanyagok beszerzésére – közölte Sztella Kiriakídisz, az egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős biztos az EU-tagállamok egészségügyi minisztereinek informális videokonferenciája után.

Sztella Kiriakídisz azt mondta, júniusban mind a 27 tagország felhatalmazta az Európai Bizottságot, hogy a nevükben tárgyaljon az oltásokra vonatkozó előrendelésekről.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy az Európai Bizottság eddig velük írt alá vakcinabeszerzésről szóló szerződéseket:

  • AstraZeneca (400 millió adag),
  • Sanofi-GSK (300 millió adag),
  • Johnson and Johnson (400 millió adag),
  • BioNTech-Pfizer (600 millió adag),
  • CureVac (405 millió adag),
  • Moderna (160 millió adag).
  • Emellett lezárta a Novavax (100 millió adag) és a Valneva (30 millió adag) cégekkel folytatott megbeszéléseket.

A biztos szerint Európa akár 2,5 milliárd adag hatékony és biztonságos oltóanyaghoz férhet hozzá.

Azt mondta: „Hadd emlékeztessem önöket arra, hogy a megállapodás jóváhagyásával és a tárgyalások unióra való átruházásával mindegyikük beleegyezett abba, hogy nem indít saját eljárást az oltóanyagok megvásárlására ugyanazoktól a laboratóriumoktól.”

A rendelkezés jogilag minden tagállamra kötelező, és megjelent az EU lapjának június 18-i számában, a mellékletben. Azt is mondta: megérti a nemzeti szintű nyomást és a polgárok aggodalmát, de az egyéni megállapodások aláássák az oltóanyag-ellátásra vonatkozó, közös európai, eddig jó eredményeket mutató megközelítést.

Az EU-s biztos felszólította a tagállamokat, hogy hetente legalább kétszer tegyék közzé a lakosság beoltását tükröző adataikat az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) oltásfigyelő platformján. Azt is sürgette, hogy a tagországok szerezzenek be minden szükséges eszközt az oltási stratégia gördülékeny megvalósítására.

Idős férfit oltanak be Madridban a Pfizer-Biontech-vakcinával 2020. december 27-én.
photo_camera Idős férfit oltanak be Madridban a vakcinával 2020. december 27-én. Fotó: D.Sinova/AFP

Kiriakídisz azt mondta, az amerikai Johnson & Johnson várhatóan februárban nyújt be jóváhagyási kérelmet saját fejlesztésű oltóanyagának uniós alkalmazására az Európai Gyógyszerügynökséghez (EMA).

Marta Temido, az EU Tanácsának soros elnöki tisztét betöltő Portugália egészségügyi minisztere azt mondta, a koronavírus mutációinak megjelenése aggodalmat kelt a tagállamok között, ezért a kormányoknak össze kell hangolniuk a járvány elleni védekezésüket, és fel kell gyorsítaniuk a lakosság beoltását egy újabb járványhullám elkerüléséért. (MTI)