Karácsony: A kormánynak a Fővárosi Érdekegyeztető Tanács szerint is kompenzálnia kell a főváros bevételkiesését

Budapest
2021 január 13., 18:22

A Fővárosi Idősügyi Tanács után a Fővárosi Érdekegyeztető Tanács (Főét) is azon az állásponton van, hogy Budapest csak akkor tudja magas színvonalon ellátni fontos közfeladatait, ha a kormány kompenzálja az iparűzési adóból származó bevételek kiesését – írja Karácsony Gergely.

A főpolgármester azt írta, a budapesti munkaadók és a munkavállalók is egyetértenek abban, hogy „a kormánynak kompenzálnia kell a fővárosi önkormányzat bevételkiesését”. Karácsonyék az ülésen tájékoztatást adtak, hogy mekkora nagysága és milyen lehetséges következményei lehetnek annak, hogy a kormány elvonja az iparűzési adóból származó bevételeket.

A tanács munkavállalói és munkáltatói oldala egyetértett abban, hogy ez az elvonás jelentős további forrásvesztést okoz a fővárosi önkormányzatnak.

„A válság miatti, feszített költségvetési helyzetben olyan lépésekre kényszerítené az önkormányzatot, amely jelentős kihatással lehet a vállalkozások és a lakosság által igénybe vett infrastruktúrára és közszolgáltatásokra” – írja Karácsony.