Pence elutasította Trump felmentését

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

Mike Pence amerikai alelnök kedden Nancy Pelosi demokrata párti házelnöknek címzett levelében elutasította Donalt Trump amerikai elnök felmentését a 25. alkotmánykiegészítés alapján. „Nem hiszem, hogy egy ilyen lépés országunk érdekét szolgálná, vagy összhangban lenne alkotmányunkkal” – írta Pence.

Az amerikai képviselőház határozatban szólította fel Mike Pence alelnököt, hogy alkalmazza a 25. alkotmány kiegészítést Donald Trump elmozdítására. A demokrata párti többségű képviselőházban a határozatot 223 szavazattal fogadták el, és 205-en voksoltak ellene.

Pelosi korábban közölte, hogy ha Pence a 25. kiegészítéssel nem váltja le az elnököt, impeachmenthez, vagyis alkotmányos felelősségre vonási eljáráshoz folyamodnak.

Közben Donald Trump az Egyesült Államok déli határánál a határfal texasi Alamóban lévő határfalnál először szólalt meg nyilvánosan a Capitolium ostroma után. Beszédét azzal kezdte, hogy „a szólásszabadságot eddig soha nem tapasztalt támadás érte” azzal, hogy a Twitter végleg felfüggesztette a fiókját.

„A 25. kiegészítés nulla veszélyt jelent rám, de kísérteni fogja Joe Bident és kormányzatát” – mondta a leköszönő elnök, aki úgy fogalmazott, a január 6-i zavargásokat kiváltó beszéde „teljesen helyénvaló” volt, ugyanakkor azt is hozzátette, hogy elítéli az erőszakot.

(CNN/MTI)