Facebookos hirdetésben biztat a járványügyi korlátozások megszegésére az Index kirúgott gyakornokának pártja

POLITIKA
2021 január 20., 06:12

"Ez mi a bánatos szar és miért jelent meg a hírfolyamomban?" - panaszkodott egy magyar Twitter felhasználó egy, a facebookos falán megjelent fizetett hirdetésre.

A felindultsága annyiból érthető, hogy a hirdetés a járványügyi kormányrendeletek súlyos megsértésére buzdítja a hazai vendéglátóhelyek és edzőtermek tulajdonosait, arra biztatva őket, hogy a "gazdasági pusztítás" és a "vállalkozások tömeges elpusztítása" elleni tiltakozásból nyissanak ki.

Azonnal feltűnik, hogy a hirdetés feladója másokat ugyan súlyos következményekkel járó törvénysértésre biztat, de arról nem ejt szót, hogy ő maga tervez-e kinyitni bármit is.

A kiposztolt hirdetést a "Le Az Adók 75 Százalékával Párt" adta fel. Az apró libertárius szervezet nevét a figyelmes újságrolvasó esetleg onnan ismerheti, hogy a párt elnöke az az Ecsenyi Áron, aki az Index 2020-as kormányzati elfoglalásának első fejezete, vagyis az eredeti szerkesztőség távozása után gyakornoknak jelentkezett a laphoz, ahonnan nem sokkal később kirúgták. Ecsenyi nevét sokan akkor ismerték meg, amikor 2020. októberében interjút adott az indexes kalandjairól az Azonnalinak, annak az online lapnak, amelyiknek egyébként publicisztikákat is ír.

Ecsenyi ebben azt mesélte, hogy az Indexnél nem is tudták, hogy a gyakornokuk pártelnök, míg Puzsér Róbert le nem buktatta egy podcastban.

A pártelnökről 2019. márciusában írtunk cikket, amikor látogatójeggyel, turistaként bement a parlamentbe, ahol a Kupolateremben egyszemélyes, adóellenes tüntetésbe kezdett, ami dulakodásba fulladt. A pártját akkor még Levesbe Az Adók 75 Százalékával-nak hívták.