Kásler Miklós összerakná Mátyás király csontjait, és újratemetné

Történelem
2021 január 20., 17:43

Az egészségügyért is felelős minisztert a horvátországi Lepoglavára szólította a kötelesség, hogy a pálos kolostorban fényt derítsen a Hunyadi család származására. 1504-ben itt temették el Mátyás király fiát, Corvin János herceget, illetve 1505-ben az ő fiát Corvin Kristófot is, most pedig a Magyarságkutató Intézet vizsgálja a maradványokat, hogy archeogenetikai vizsgálatnak vethesse alá azokat. Ezzel meghatározható lesz a család csak férfiak között öröklődő génszakasza.

Kásler Miklós az oldalára feltöltött videón azt mondta: „Az itt tartózkodás magyarázata az, hogy itt temették el Corvin Jánost, Mátyás király természetes gyermekét, akinek ha meg tudjuk határozni a jellegzetes, csak férfiak között öröklődő génszakaszát, az úgynevezett haplocsoportot, az eredmény birtokában meg tudjuk határozni a Székesfehérváron lévő osszáriumban lévő csontok közül.

Mátyás királyt össze lehet rakni.

És el lehet temetni Mátyást ott, ahol nyugodni akart, és egy nemzeti kegyhely egyik dísze lehet.

link Forrás

Az egykori székesfehérvári bazilikában 15 királyt temettek el, de 1543-ban megszálló törökök, majd később a várost visszafoglaló császári zsoldosok kirabolták a sírokat, a csontokat szétdúlták, kidobálták. A később megtalált maradványokat most egy közös síremlékben őrzik.