Koronavírus-számok Magyarországon 02.26.
Elhunytak + 123 Σ 14 795
Kórházban + 191 Σ 5 027
Fertőzöttek + 4 668 Σ 419 182
Tesztek + 27 128 Σ 3 604 898
Oltottak + 13 210 Σ 521 283

Biden az első 100 napján 100 millió ember beoltását tervezi

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Joe Biden amerikai elnök első hivatali napján számos olyan rendeletet írt alá, amivel a koronavírus-járványt akarják megfékezni.

Tervei szerint növelik a tesztelések számát és felgyorsítják az oltásokat, illetve növelik a kapacitást a maszkok gyártására, amellett, hogy sok helyen kötelezővé is teszi a maszk viselését. Donald Trump járványügyi politikája számos ponton látványosan ellentétes volt ezzel.

A külföldről beutazókkal szemben is hozott rendeleteket, így azoknak, akik repülővel érkeznek az Egyesült Államokba, indulás előtt teszteltetniük kell magukat, majd megérkezésük után karanténba kell vonulniuk. Egy másik rendelet szerint pedig az Egyesült Államok támogatja, hogy legyen egy globális terv a koronavírus ellen, annak keretében pedig a gazdag országok segítsék a szegényebbeket, hogy hozzájuthassanak az oltóanyaghoz. 

Közölte, hogy szakértők szerint a helyzet egyelőre csak rosszabb lesz, az előrejelzések szerint februárra a halottak száma eléri a félmilliót, majd bejelentette, hogy első száz napja alatt százmillió embert oltatna be.

A járványügyi szakértőjének felkért Anthony Fauci azt mondta, reményeik szerint a lakosság 70-85 százalékát beoltják a nyár végére. Ehhez hozzátette, leginkább amiatt aggódik, hogyan fogják meggyőzni azokat, akik szkeptikusak az oltással szemben.

(BBC/MTI)