Bocsánatot kértek a spanyol jezsuiták az elmúlt száz év szexuális bántalmazásaiért

külföld
2021 január 22., 08:26

A spanyol jezsuita rend elismerte, hogy 96, többnyire tanárként dolgozó tagjuk 81 kiskorút és 21 felnőttet bántalmazott szexuálisan 1927 óta. Bocsánatot kértek „a fájdalmas, szégyenteljes és szomorú” bűncselekményekért, írja a Guardian.

Csütörtökön nyilvánosságra hozott jelentésük szerint az elkövetők közül 48-an meghaltak, az életben levők közül négyen már nem tagjai a rendnek, 13 embert pedig eltiltottak a gyerekekhez kötődő munkáktól, illetve elszigetelt jezsuita közösségekbe küldték őket.

Antonio España, a rend spanyolországi tartományi főnöke bocsánatot kért „a hallgatás kultúrájáért”, és hogy korábban nem néztek szembe a tényekkel. Az elkövetőket nem nevezték meg, amit azzal indokoltak, hogy szeretnék elkerülni a boszorkányüldözést, de közben világos üzenetet küldenének a lehetséges áldozatoknak arról, hogy bízhatnak bennük, ki akarják deríteni az igazságot.

A rend állítása szerint olyan protokollokat léptettek életbe, amelyek garantálják, hogy a jezsuita intézmények biztonságosak legyenek a gyerekek és a sérülékeny emberek számára. Két éve külön email címet hoztak létre az áldozatok számára.

Egy spanyol gyermekvédelmi civil szervezet, az Infancia Robada (Elrabolt gyermekkor) elnöke üdvözölte a jelentést, a számokat viszont nevetségesenek nevezte. „Mintha elfelejtették volna, hogy az áldozatok nem akkor jelentik a bántalmazást, amikor akarják. Akkor teszik meg, amikor képesek rá. 1927-ben senki sem tehetett ilyesmit. Értékeljük, hogy a jezsuiták a múlt mélyére ástak, adatokat és statisztikákat tettek közzé, de muszáj, hogy ez valami más, az elismerés és a felismerés kezdete legyen.”