Kizárja az angol oltási rendszer a kórházban dolgozó bevándorlókat

járvány
2021 január 22., 17:03

Olyan oltási instrukciókat kapott legalább egy brit kórház, amely szerint a kórházban dolgozó bevándorlók egy része nem kaphat az egészségügyi dolgozóknak járó koronavírus elleni oltásból - írja a Guardian.

Az egyik, meg nem nevezett "vezető" kórházban a dolgozóknak elküldtek egy belső útmutatót, amely szerint csak azokat a dolgozókat lehet beosztani, akiknek van a magyar TAJ-számhoz hasonló NHS-száma, amit azok kapnak, akik regisztráltak egy háziorvosnál. A viszonylag frissen az országba vándoroltak és etnikai kisebbségek tagjai között viszont sokan vannak, akiknek nincs NHS-száma, még az olyanok között is, akik az NHS-ben, vagyis a brit állami egészségügyben dolgoznak.

A Guardian forrásai szerint ezzel gyakorlatilag azt mondják a kórháznak, hogy nem olthatják be az ott dolgozó bevándorlókat. Ez sokakat eléggé felháborít, többek között az egészségügyi dolgozók szakszervezetét, az NHS-ben ugyanis rengeteg bevándorló dolgozik, akiknek a munkája nélkül nem nagyon tudna működni a brit egészségügyi rendszer, különösen egy járvány idején.

Guardian azt írja, hogy az instrukció nem az NHS-től vagy az egészségügyi minisztériumtól jött. A probléma viszont mégis központi, az oltások regisztrálásához kialakított rendszerbe ugyanis csak NHS-szám alapján lehet adatokat feltölteni, vagyis akinek nincs ilyen száma, annak az oltását nem lehet adminisztrálni. Ennek ellenére több kórházban elkezdték beoltani azokat a dolgozókat is, akiknek nincs ilyen száma, és arra kérik őket, hogy az oltás után kérjenek NHS-számot, hogy utólag lehessen majd őket regisztrálni.