Volt ENSZ-főtitkár: Nem szabad elfelejtenünk, hogy a klímaváltozás ellen nincs vakcina

klímaváltozás
2021 január 22., 05:39

Százhúsz ország több mint háromezer tudósa jelentetett meg pénteken egy figyelmeztetést, miszerint az emberiségnek sürgősen alkalmazkodnia kell a klímaváltozáshoz, a Föld felmelegedéséhez, különben óriási kár éri az embereket, főleg a szegényeket és a természetet.

Szerintük az alapból is fennáló problémát fokozza, hogy a kormányok a járvány miatt óriási összegeket szánnak a gazdaság életben tartására és újjáélesztésére, ami miatt csökkent a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásra költött pénz.

„Hacsak nem gyorsítjuk fel az alkalmazkodást, egyre nagyobb lesz a szegénység, a vízhiány, a mezőgazdasági károk és a migráció további erősödése óriási emberveszteséggel” - írták a tudósok 120 ország képviseletében a jövő heti nemzetközi csúcstalálkozó előtt, amelynek témája a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás lesz.

Az egyre súlyosabb áradások és aszályok a globális élelmiszer-termelést akár 30 százalékkal is visszavethetik 2050-re, az emelkedő tengerszint és a heves viharok pedig elpusztíthatnak jelentős méretű lakott területeket, és arra kényszeríthetnek több százmillió embert, aki a partokon él, hogy elhagyják otthonukat. Ezek elkerülése érdekében szerintük új és nagyobb erőfeszítésekre, köztük az oktatás színvonalának növelésére van szükség.

„Nem szabad elfelejtenünk, hogy a klímaváltozás ellen nincs vakcina” - jelentette ki Ban Ki Mun volt ENSZ-főtitkár, a csúcstalálkozót szervező Globális Központ az Alkalmazkodásért (GCA) szervezet elnöke. (MTI)