Trump legalább 30573-szor hazudott az elnöksége alatt, ennek majdnem a felét az utolsó évében

POLITIKA
2021 január 25., 07:30

30573.

Ez a végső szám: a Washington Post gyűjtése szerint ennyi témában mondott igazoltan, adatokkal bizonyíthatóan hazugságot Donald Trump elnökségének teljes ideje alatt. Ez nem azt jelenti, hogy csak ennyiszer hazudott volna, hiszen a kedvenc témáiban négy év alatt rengetegszer megismételt egyes hamis állításokat. Ebben a tekintben a “mi építettük fel a világtörténelem legnagyszerűbb gazdaságát” állítás a listavezető, amit Trump 493 alkalommal hangoztatott.

Érdekes a hazugságspirál dinamikája: míg az első hivatali évében napi átlagban hat darab ellenőrizhetően hamis tényállítást tett, ez a szám előbb napi tizenhatra, majd napi huszonkettőre növekedett, hogy ciklusa utolsó esztendejében már napi harminckilenc félrevezető vagy hazug kijelentés hagyja el a száját.

A Washington Post nem valamiféle Trump-ügyi megszállottság miatt számolta ezt meg. A The Fact Checker nevű rovatuk/adatbázisuk több mint 10 éves, vagyis sok évvel Trump feltűnése előtt, még Obama elnök első ciklusa alatt indult. Azzal a céllal, hogy az elérhető tények fényében vizsgálják meg bármely oldali politikusok állításainak valóságtartalmát.

Donald Trump beiktatása után a Fact Checkeren belül heti műsorszámként jelent meg a “Miben tévedett Trump ezen a héten a Twitteren”-rovat, majd ebből nőtt ki a Trump elnökségének első 100 napja alatt elsütött hazugságokat összegyűjtő nagy, egyszeri akció. Amire olyan lelkes olvasói reakciók éreztek, hogy a lap külön adatbázist indított Trumpnak, amit négy éven át frissített. Minden egyes hazugság vagy félrevezető állítás esetében pontosan levezetve, hogy az adott ügyben mik a valós, hiteles forrásból tudható tények.

Ebből az előfizetéssel ezen a linken elérhető, profin kereshető, táblázatokkal megtámogatott adatbázisból tudható például, hogy Trump az utolsó, elnökként elmondott beszédében, a január 20-án az Andrews légi bázison tartott búcsúceremóniáján a 296-dik alkalommal sütötte el a második kedvenc, vagyis leggyakrabban hangoztatott hazugságát. Ami az a könnyen ellenőrizhető módon hamis állítás, hogy “a legnagyobb adócsökkentést hajtottuk végre az országunk történetében.” A valóság ugyanis az, hogy Ronald Reagan elnök 1981-es nagy adócsökkentése a GDP 2,9 százalékára rúgott. Trump hasonló akciója a bruttó nemzeti össztermék 0,9 százalékára rúgott és a valóságban az elmúlt 100 év nyolcadik legnagyobb amerikai adócsökkentését jelentette.

Az adatbázist böngészgetve az csapja meg legnagyobb erővel az embert, hogy a politikusoktól évszázadok óta megszokott hazugságokhoz képest Trump hogyan emelte új szintre a dolgot. Azzal, hogy egy alternatív valóság létrehozása végett olyan nyilvánvaló dolgokban is hazudott, amiknek egyfelől nem volt semmilyen jelentőségük, másfelől a hallgatósága a saját szemével látta, hogy nem igazak.

A legjobb példa talán Trump elnökségének első napjáról származik és a 9. a 30573-ból. Tehát a beiktatás napjának estéjén vagyunk, a fegyveres erők hagyományos beiktatási bálján, ahol az ünnepelt a következőt mondta:

“Meg kell mondanom, hogy a tömeg ma hihetetlen volt. Tudják, vártam az esőt, ami nem eredt el. Tudják, befejeztük a beszédet, bementünk és azonnal záporozni kezdett.”

A valóság ezzel szemben az, hogy már a beszéd közben eleredt az eső. Az eseményről készült felvételeken jól látható, ahogy a hallgatóság mögötte ülő része egyszer csak idegesen előlveszi a védőfelszereléseit, ki esőkabátot, ki esernyőt. A dolog ráadásul külön téma volt, mivel George W. Bush exelnök viccesen ügyetlenkedett a poncsószerű esőkabátjának felvételével:

link Forrás

Sokan csak legyintenek ezekre a jelentéktelen témákban elsütött nyilvánvaló képteleségekre, de éppen ezek eredményezték azt, amit Michael Beschloss történész így foglalt össze:

"Trump folyamatos hazudozásának köszönhetően (...) minden korábbinál több amerikai bizalmatlan a valós tényekkel kapcsolatban."