3 és fél év börtönre ítélték Alekszej Navalnijt

külföld
2021 február 02., 16:32
Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető 2020. február 2-án a moszkvai bírósági tárgyalásán.
photo_camera Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető 2020. február 2-án, moszkvai bírósági tárgyalásán. Fotó: AFP

Kedd este megszületett az ítélet a moszkvai bíróságon:

3 és fél év letöltendő börtönbüntetésre ítélték Alekszej Navalnij ellenzéki politikust.

Ebbe beleszámítják a már letöltött 10 hónap házi őrizetet, így 2 év 8 hónapra kell börtönbe mennie.

A keddi tárgyalás nem szűkölködött abszurd jelenetekben. „Azt mondták, hogy komolyan megzavartad a közrendet és rossz kislány voltál. Nagyon büszke vagyok rád” - szólt ki feleségének, Julija Navalnajának moszkvai tárgyalásán Alekszej Navalnij, a feltételes szabadon bocsátása szabályai megsértésével vádolt, ezért három és fél év börtönbüntetéssel fenyegetett orosz ellenzéki vezető. Neje, Julija kedden már jelen lehetett a tárgyaláson, mert bár vasárnap ötezer tüntetőhöz hasonlóan őt is előállították, végül csak pénzbüntetésre ítélték.

Alekszej Navalnijt két hete vették őrizetbe, miután hazatért Németországból. Németországba még a nyáron menekítették ki azután, hogy - mint azt maga Navalnij felderítette - az orosz titkosszolgálat novicsok idegméreggel merényletet hajtott végre ellene. Ilyen akciót a titkosszolgálat bizonyosan nem kezdeményezhet a legfelsőbb orosz vezetés tudta nélkül.

Navalnij tehát augusztus vége óta Németországban lábadozott. Ezidőben idézte be őt az orosz bíróság, hogy ellenőrizze, Navalnij betartja-e feltételes szabadon bocsátása szabályait. Mivel az idézésnek nem tett eleget, az orosz büntetésvégrehajtás feljelentése alapján az ügyészség most feltételes szabadon bocsátása visszavonását kezdeményezte.

Navalnij nem tagadja, hogy nem jelent meg az idézésre. De, mint mondja, elég objektív oka volt erre az, hogy éppen egy gyilkossági kísérlet után lábadozott.

Nem tudták hogy hol van, de azt igen, hogy mit csinál

A hatóságok azt állítják, hogy erről nem értesültek, és Navalnij maga nem jelezte nekik ezt. „Milyen alapon állítja, hogy nem tudták, hol vagyok? Félrevezeti a bíróságot” - válaszolta Navalnij a tárgyaláson a büntetésvégrehajtás illetékesének, akivel azt is közölte, hogy az egész ország tudta, hogy megmérgezték, és hogy Németországban kezelik.

A hatóságok érvelése némileg önellentmondó, mert miközben egyrészt azt állítják, hogy nem tudtak Navalnij hollétéről, azt is állítják, hogy Navalnij igenis megjelenhetett volna a hatóságok előtt, hiszen Berlinben is tudott találkozni újságírókkal.

Szórakoztató pillanat volt az is, amikor az ügyész arról faggatta Navalnijt, hogy tudta-e, mivel járhat a feltételes szabadon bocsátás szabályainak megsértése. „Megerősíthetem, hogy a hatóságok rendszeresen hivatkoztak erre a koholt ítéletre, hogy így is akadályozzák politikai tevékenységemet” - felelte Navalnij, amire az ügyész közölte, hogy nem hallott választ a kérdésére. Ezután az ügyész jelezte, hogy Navalnij feltételes büntetésének letöltendőre módosítását kéri. „Ez a bíróság már többször is engedékenynek bizonyult Alekszej Navalnijjal szemben a bűnei sűlyához mérten. Navalnij azonban, a bíróság minden emberségessége ellenére újra és újra megsértette próbára bocsátása szabályait” - állította.

Még az ügyész záróbeszéde előtt bezélt Vagyim Kobzov, Navalnij védője. „Alekszej Navalnij 2020 augusztusi megmérgezését sokak politikai csernobilnak nevezték. Beszédemet így most az HBO sorozatából vett idézettel zárnám. Legaszov mondta, hogy »Gyatlov minden szabályt megsértett, önpusztulásba döntve a reaktort. Senki sem volt az irányítóközpontban, akinek fogalma lett volna arról, hogy a leállítógomb detonátorként fog működni.« Kedves bíró, ne legyen Gyatlov, ne nyomja meg a gombot!” - mondta.

Azt, hogy Navalnij milyen esélyekkel futott neki a tárgyalásnak, legjobban talán a Kreml-közeli politikai tanácsadó, Alekszej Csesznakov fogalmazta meg a Telegramon írt posztjában. „Nem az a kérdés, hogy bebörtönzik-e. Be fogják. Ma fogják bebörtönözni. A kérdés, hogy mennyi időre. És hogy hány évet dobnak még rá a büntetésére” - írta. Ahogy az se ígért semmi jót, hogy miután a hétvégén már ötezer tiltakozó hívét vették őrizetbe, a kedden a moszkvai bíróságnál tiltakozó híveit már a tárgyalás kezdete előtt elkezdték összefogdosni. A jelentések szerint 307 embert állítottak elő innen. (Via Reuters, Moscow Times)