Bozóttűz pusztít a karanténba zárt Nyugat-Ausztráliában

külföld
2021 február 02., 10:08

Legalább harminc családi ház odalett a nyugat-ausztráliai bozóttűzben, ami hétfői észlelése után, egyetlen éjszaka alatt végigsöpört Perth északnyugati részén, írja a BBC. Kedd reggel a helyiek sűrű füstre ébredtek, és a tűztől 50 kilométerre is hamu hullott az égből.

photo_camera Fotó: TREVOR COLLENS/AFP

A nyugat-ausztráliai helettes tűzoltóparancsnok elmondása szerint az elmúlt néhány évben többször előfordultak hasonló tüzek a környéken, de korábban sosem. A klímaváltozás és a kiszáradt talaj is kedvez a tűz gyors terjedésének. Az utóbbi napokban 35 fokos meleg és száraz idő volt Perthben.

Súlyosbítja a helyzetet, hogy egy pozitív koronavírusteszt miatt öt napra jóformán teljesen lezárták Nyugat-Ausztrália nagy részét, elsősorban Perth városát. A lakosok most öt napig csak akkor hagyhatják el otthonaikat, ha élelmiszerért vagy gyógyszerért mennek, esetleg olyan a munkájuk, amit semmiképpen sem tudnak otthonról végezni.

photo_camera Fotó: TREVOR COLLENS/AFP

Azoknak, akik közvetlen veszélyben vannak a tűz miatt, azt tanácsolták, cselekedjenek a józan eszük szerint, és ha kell, menjenek el az evakuációs központba.