Vajna Tímea gazdagabb, mint Schmidt Mária

gazdaság
2021 február 03., 07:08

479,4 milliárd forintos egyéni rekorddal lett 2020 leggazdagabb magyarja Mészáros Lőrinc. Ez annál nagyobb teljesítmény, hogy Mészáros tavalyi válása valamennyivel egészen biztosan csökkentette a vagyonát.

Csányi Sándor annak ellenére második, hogy a járvány keményen érintette az OTP árfolyamát.

A top 10-ben érdekesség, hogy először lett dobogós a Wallis-tulajdonos Veres Tibor. Ezt a vezető lengyel ingatlanos cég megszerzésének kszönheti a Forbes szerint.

Két családtaggal, a 4. és a 7. helyen került be az élmezőnybe az orosz-magyar Rahimkulov-familia két, OTP- és MOL-részvényben, valamint ingatlanban utazó tagja is. A leggazdagabb magyar nő, egyben a lista nyolcadikja Demján Sándorné lett. A hatodik helyezett Gattyán György, aki annak idején élő pornóstreamelő platformjával szerezte vagyonát, vett egy egyetemet, a Kodolányit.

Így nézett ki a top 10:

  1. Mészáros Lőrinc 479,4 mrd
  2. Csányi Sándor 393,4 mrd
  3. Veres Tibor 258,6 mrd
  4. Rahimkulov Timur 257 mrd
  5. Felcsuti Zsolt 246,1 mrd
  6. Gattyán György 245,6 mrd
  7. Rahimkulov Ruszlán 240 mrd
  8. Demján Sándorné (örökösök) 214,3 mrd
  9. Szijj László 184,4 mrd
  10. Széles Gábor 146 mrd

A magyar milliárdosoknak annak ellenére jó éve volt 2020 - a top 10-ből is csak Szijj és Széles vagyona csökkent - , hogy egyrészt járvány volt, másrészt minden magyar cégtulajdont leértékelt az a tény, hogy Magyarországon jelenleg olyan központilag irányított kapitalizmus működik, hogy külföldi cég nem vehet meg magyart, csak Palkovics László miniszter külön engedélyével.

További érdekességek a top 50-ből:

  • Már 11. az a Jellinek Dániel, aki a Budapest Airport megvásárlását tervezi.
  • A 13. Wáberer György, aki a róla elnevezett fuvarozó cég alapítója, amiből közismert módon kiszállt, hogy ezentúl ingatlanozzon és más területeken fektessen be, újra beszállt eredeti vállakozásába.
  • A 16. Bárány Lászlónak és családjának abból van 88,3 milliárdja, hogy ők a magyar csirkekirályok, a teljes hazai csirketermelés és feldolgozás 40 százalékával.
  • A 21. helyezett Zettwitz Sándor példája bizonyítja, hogy a siker nem korfüggő. Zettwitz 87 éves, de aktívan menedzseli orvosdiagnosztikai cégét lányával együtt.
  • Simicska Lajos még mindig 37., 39,2 milliárddal.
  • Vajna Tímea a 39., a becsült vagyona 38,6 milliárd forint, három helyezéssel és 3,5 milliárddal megelőzve egy másik ismert özvegy örökösnőt, Schmidt Máriát. Egyébként az ötvenes toplistában szerepelő mind a három nő örökösként szerezte a vagyonát.
  • A 43. Lévai család példája azt is bizonyítja, hogy egy jól kitalált cégnévvel mire viheti az ember. Az övék ugyanis a színmagyar Biotech USA.
  • Az ötvenes lista nem is lehetne magyarabb, hiszen 49 szereplője van. Egy folyamatban lévő bírósági per miatt egy üres fehér folt is szerepel rajta ugyanis. Ez a Hell enegiaitalból meggazdagodott Barabás családot takarja, akik notórius perelők és tavaly a Forbes magyarországi kiadója ellen indított perrel érték el, hogy ne szerepeltessék őket a leggazdagabb magyarokat összegző listájukon. Akkor ideiglenes bírósági határozattal elérték, hogy a Forbes kiadójának vissza kellett hívnia a lapot az újságosoktól.