Elhunyt Larry Flynt, a pornómágnás, aki a szólásszabadság bajnoka lett

külföld
2021 február 11., 04:12
Larry Flynt, a szólásszabadságért harcoló pornómágnás 2014-ben.
photo_camera Larry Flynt, a szólásszabadságért harcoló pornómágnás 2014-ben. Fotó: CHRIS DELMAS/AFP

78 éves korában elhunyt Larry Flynt, a Hustler pornómagazin alapítója. Szerettei körében, álmában szenderült jobblétre a Los Angeles-i Cedars-Sinai Egészségügyi Központban. Fivére tájékoztatása szerint szívelégtelenségben hunyt el.

Flynt ellentmondásos figura volt, olyasvalaki, akit az angol nyelvben azzal jellemeznek: nagyobb az életnagyságúnál. Sosem szépítgette, hogy miből él, de mindig hozzátette, hogy ő egy olyan "mocsokkufár", akit igenis érdekelnek a világ nagy igazságai. Ez leginkább a sajtó- és szólásszabadság melletti kiállásában mutatkozott meg, ahol két énje a bíróságon találkozhatott.

Annak idején, amikor belekezdett a pornómagazin kiadásába, az Egyesült Államok több államában azt még törvény tiltotta, így többször is szembetalálkozott a törvénnyel, illetve a népharaggal. 1978-ban Georgiában, ahol obszcenitás miatt fogták perben, a bíróság épülete előtt merényletet is elkövettek ellene. Túlélte a támadást, de deréktól lefele lebénult. Jellemző rá, hogy ezután egy bársonnyal kárpitozott, arannyal díszített tolókocsit kezdett használni.

Flynt 1942-ben, Kentuckyban született. Tanulmányait félbehagyva Ohióban kezdett bele a szexiparba, ahol több sztriptízbárt is nyitott. Pornómagazija, a Hustler ezeknek a kluboknak a marketinghírleveléből nőtte ki magát 1974-re.

A magazin miatt rengeteg perbe keveredett, a fentebb említett georgiai mellett a leghíresebb az az 1983-as per, amit Jerry Falwell tiszteletes indított ellene egy 1983-ban megjelent karikatúra miatt, amely szerint Falwell tiszteletes első szexuális kalandját a saját anyjával élte át. Falwell 50 millió dollár kártérítést követelt rágalmazás miatt. Bár az alsóbb rendű bíróságok a tiszteletes javára ítéltek, a legfelsőbb bíróság végül 8:0 arányban Flynt javára ítélt, mondván a karikatúra szatirikus volt, a szatíra pedig az amerikai alkotmány első, a szólás- és sajtószabadságot garantáló kiegészítése alapján védett beszédnek minősül.

Flynt életéről 1996-ban hollywoodi játékfilmet is forgattak Woody Harrelson főszereplésével. (Via BBC)