Az Európa Tanács önkormányzati kongresszusa aggódik a magyar önkormányzatiságért

POLITIKA
2021 február 12., 11:31

A Magyarországon zajló „újraközpontosítás” miatt fejezte ki aggodalmát az Európa Tanács Európai Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszussának pénteken publikált jelentése.

Az Európa Tanács két jelentéstevője által összeállított elemzés szerint Magyarországon hiányzik a hatékony konzultáció a központi hatalom és az önkormányzatok között, és az önkormányzati funkciókba történő jelentős kormányzati beavatkozásokat látni.

Probléma emellett, hogy az önkormányzatok számára nem áll rendelkezésre elegendő anyagi erőforrás, és ez hatással van arra is, hogy nem tudnak megfelelően képzett alkalmazottakat toborozni.

Orbán Viktor miniszterelnök a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) vezetõségével tárgyal a gazdasági akcióterv új elemeinek elõkészítését célzó konzultációsorozat keretében Budapesten, a Karmelita kolostorban 2020. december 19-én
photo_camera Orbán Viktor miniszterelnök a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) vezetõségével tárgyal a gazdasági akcióterv új elemeinek elõkészítését célzó konzultációsorozat keretében Budapesten, a Karmelita kolostorban 2020. december 19-én Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán/MTI/MTVA

Az egyik jelentéstevő, a belga Marc Cools szerint aggodalomra ad okot, hogy nincs tényleges regionális szintű önkormányzatiság Magyarországon, mivel a megyék szinte semmiféle jelentős kompetenciával nem rendelkeznek, és nincs gazdasági autonómiájuk sem.

Ugyanakkor a jelentés pozitív példaként említi Budapest különleges státuszát, illetve azt, hogy a nemzeti kisebbségek önkormányzatokat hozhatnak létre, melyek alkalmasak a kulturális identitásuk védelmére és helyi, illetve országos bemutatására.

Az Európai Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusa a jelentés mellé kiadott közleményben arra szólította vissza a magyar kormányt, hogy fordítsa visszájára ezt a központosítási trendet, és biztosítson igazságos és hatékony konzultációs lehetőségeket az önkormányzatok felé, valamint mérsékelje a kormányzati befolyást az önkormányzatok működésébe.

A jelentéstevők emellett azt javasolják a magyar kormánynak, hogy biztosítson elégséges anyagi erőforrást az önkormányzatoknak, és engedje meg a számukra, hogy helyi adókat vessenek ki.

A jelentést angol nyelven az Európa Tanács oldalán lehet fellelni.