Letartóztatták a grúz ellenzék vezetőjét

külföld
2021 február 23., 10:21

Lerohanta a rendőrség a legnagyobb grúz ellenzéki párt, az Egyesült Nemzeti Mozgalom (UNM) székházát, és őrizetbe vették a vezetőjét, Nyika Meliját. Ez újabb állomása a politikai krízisnek, ami a tavaly őszi választások óta sújtja az országot.

Kedden különleges rendőri egység hatolt be a UNM székházába, keresztülhatoltak a főleg bútorokból összeeszkábált barikádon, és paprikasprayvel távol tartva az őt védelmezőket, letartóztatták a párt vezetőjét, Nyika Meliját.

Melija őrizetbe vételét a tbiliszi bíróság rendelte el arra hivatkozva, hogy nem fizette meg teljes egészében a 40 ezer laris (3,6 millió forint) óvadékot, amelyet a parlament 2019. június 20-21-i megkísérelt ostromával kapcsolatban rendelt el egy bíróság korábban.

Öt nappal ezelőtt épp a bíróság döntése miatt mondott le Grúzia miniszterelnöke, Giorgi Gaharia. Sajtótájékoztatóján azt mondta, bár Melija sokszor nem tartotta tiszteletben a grúz törvényeket, és részt vett a tbiliszi parlament elleni 2019-es ostromkísérletben, elfogadhatatlan az intézkedés, mert magában rejti az erőszak tovagyűrűzése és a politikai válság lehetőségét. Gaharia lemondása a teljes grúz kormány távozását vonja maga után. Az új minisztereknököt, Irakli Garibashvilit hétfőn nevezték ki, alig egy nappal Melija letartóztatása előtt.

Melija a Miheil Szaakasvili korábbi államfő által alapított Nemzeti Egység Mozgalom ellenzéki párt vezetője, nem ismerik el az októberi választás eredményeit.

Nagy-Britannia grúziai nagykövete, Mark Clayton arról ír Twitteren, hogy sokkoló jelenetek zajlottak le a UNM székházában kedd reggel. „Az erőszak és a káosz az utolsó dolog, amire most Grúziának szüksége van” - írja. A helyi sajtó értesülései szerint Meliján kívül további 20 embert tartóztattak le, mert ellenálltak a rendőri intézkedésnek.

(FT/MTI)