Kínában az elnök szerint sikerült felszámolni a vidéki szegénységet

külföld
2021 február 25., 07:06

A vidéki szegénység teljes felszámolásáért tett erőfeszítéseinek „teljes győzelmét” ünnepelte csütörtökön Pekingben Hszi Csin-ping kínai elnök. A kínai állami média szerint az elnök eddigi vezetése alatt közel százmillió embert emelt ki a szegénységből, amit az elnök mérföldkőnek és egyben születésnapi ajándéknak is nevezett, mivel százéves lett a Kínai Kommunista Párt.

A szegénység felszámolásával kapcsolatos híreit tovább nem részletezte, de elmondta, hogy „a párt vezetése és Kína szocialista rendszere az alapvető garancia a nehézségek és kihívásokra”, majd átadott pár kitüntetést azoknak, akik felszámolták a szegénységet az országban.

Nemzetközi szakértők szerint a szegénység meghatározásában Kína alacsony mércét alkalmaz: a Világbank azt tekinti abszolút szegénynek globálisan, akinek a jövedelme nem éri el a napi 1 dollár 90 centet, Kínában ezt a határt körülbelül 1 dollár 69 centben határozták meg.

Az elnök szerint Kína az elmúlt nyolc évben 1,6 billió jüant költött a szegénység felszámolására, de arról, hogy a következő öt évben mennyit terveznek erre fordítani, arról nem közöltek adatokat. (Reuters)