Tömeges szökés egy haiti börtönből, százakat keresnek

Több mint 400 fogvatartott szökött meg a haiti Croix-des-Bouquets börtönből csütörtökön, legalább 200-an még mindig menekülnek, írja a BBC. Dél körül a környékbeliek fegyverropogást hallottak, majd arra lettek figyelmesek, hogy tömegével rohannak az emberek a börtön irányából. A menekülő rabok ezután fosztogatni kezdték a közeli ruhaboltokat.

Fotó: REGINALD LOUISSAINT JR/AFP

Arnel Josephet - aki 2019-es letartóztatásáig az ország legkeresettebb bandavezére volt - bilinccsel a lábán, motoron menekítették. Órákkal a szökés után leintették a rendőrök, de a sofőr nem állt meg, a hátul ülő Joseph pedig pisztolyt rántott, mire lelőtték. Vele együtt 25 halálos áldozata van eddig az akciónak, köztük járókelők. 

Fotó: REGINALD LOUISSAINT JR/AFP

A börtönt 2012-ben nyitották, és bár legfeljebb 872 ember befogadására alkalmas, több mint 1500 embert tartottak fogva. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.