Mind a 106 választókerületben lesz előválasztás, civilek is indulhatnak

POLITIKA
2021 február 28., 08:50

A közös indulásra készülő hat ellenzéki párt (a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd) megállapodott arról, hogy

mind a 106 választókörzetben előválasztáson döntik el, kik legyenek a képviselőjelöltek 2022-ben. Az előválasztáson a pártok mellett civilek is elindulhatnak, de előre jelezniük kell, hogy a hat szervező párt leendő frakciói közül melyikhez akarnak csatlakozni a parlamentben. Az előválasztás többhetes folyamata – figyelemmel a járványra – augusztus közepétől indul.

Az egyéni képviselőjelölteket egy fordulóban, a miniszterelnök-jelölt személyét két fordulóban választhatják ki azok a szavazók, akik 2022 áprilisáig betöltik a 18-at.Az előválasztáson mindenki indulhat, aki elfogadja a jelölti feltételeket, amelynek része képviselőjelöltként 400, miniszterelnök-jelöltként 20 ezer támogatói ajánlás összegyűjtése is.

Az előválasztás lebonyolítására a szervező hat párt a napokban felállítja az Országos Előválasztási Bizottságot. Az előválasztáson mindenki elindulhat, aki megfelel az OEB által támasztott jelölti feltételeknek.

Az ígérik, hogy a kormányváltással kapcsolatos programtervüket a pártelnökök májusban társadalmi vitára bocsátják.