Hat hónap börtönre ítélték a fehérorosz újságírót, aki közzétette a fejsérülésbe belehalt tüntető orvosi jelentését

külföld
2021 március 02., 17:13

Hat hónap börtönre ítéltek egy újságírót kedden Fehéroroszországban azzal a váddal, hogy ő és egy orvos megsértették az orvosi titoktartásra és az egészségügyi információk közlésére vonatkozó előírásokat, amikor utólag nyilvánosságra hoztak egy ellenzéki tüntető haláláról készített orvosi jelentést.

Kacjarina Bariszjevics, a tut.by hírportál újságírója ugyanis közzétette, hogy az orvosok nem találtak alkoholt az őrizetbe vételét követően elhunyt Raman Bandarenka vérében. A fehérorosz hatóságok szerint a már ittasan őrizetbe vett férfi verekedésbe keveredett, és ennek következtében halt meg, míg az ellenzék szerint a biztonsági szolgálatok tagjai verték őt agyon.

Artjom Szarjakint, a minszki mentőszolgálat orvosát, aki megosztotta a súlyos sérülésekkel kórházba szállított Raman Bandarenka állapotáról szóló orvosi jelentést, felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. A két vádlottat pénzbírsággal is sújtották.

Ügyvéde szerint Bariszjevics a minimális büntetési tételt kapta, és még nem döntötték el, fellebbeznek-e az ítélettel szemben. Bariszjevicsnek a TASZSZ orosz hírügynökség szerint nagyjából még két és fél hónapot kellene letöltenie büntetéséből, a vizsgálati fogságban letöltött idő beszámításával.

„Az egyetlen igazságos ítélet a teljes felmentés lenne ebben az esetben...” - hangoztatta Marina Zalatava, a tut.by főszerkesztője a lengyelországi székhelyű, fehérorosz ügyekkel foglalkozó Euroradiónak nyilatkozva.

A tavaly augusztus 9-i elnökválasztást követően hónapokig országszerte tömegtüntetések zajlottak Aljakszandr Lukasenka ellen, aki hatodik egymást követő mandátumát nyerte el a voksoláson. A valódi győztesnek Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki vezetőt tekintő ellenzék szerint meghamisították az eredményeket. Lukasenkát a Nyugat, ezen belül az Európai Unió sem ismeri el törvényes államfőnek.

A megválasztása ellen folytatott tiltakozássorozat november 11-i tüntetéséről a belbiztonsági erők tagjai hurcolták el Raman Bandarenka 31 éves festőművészt, később a minszki központi kerületi belügyi igazgatóságról agyi ödémával, koponyaűri vérzéssel, belső agyi sérülésekkel, horzsolásokkal és zúzódásokkal kórházba szállították. Életét többórás műtéti beavatkozás ellenére sem sikerült megmenteni. Halálát követően felmerült a gyanú, hogy sérüléseit a fogdában szerezte. (MTI)