Koronavírus-számok Magyarországon 05.07.
Elhunytak + 106 Σ 28 403
Kórházban - 249 Σ 3 855
Fertőzöttek + 1 541 Σ 789 188
Tesztek + 18 647 Σ 5 494 198
Egyszer oltottak + 50 835 Σ 4 203 873

Japán azt kéri Kínától, hogy a japán turistáktól ne análisan vegyenek mintát a covidteszthez

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Japán arra kérte Kínát, hogy a japán turistáktól lehetőleg ne anális mintát vegyenek a covidteszthez. Ezt ugyanis többük "pszichológiai stresszként" élte meg.

Kínában, ahol a járvány eredeti kitörése után szigorú karanténszabályokkal sikerült megfékezni a járványt, januárban vezették be az anális tesztelést. Az eljárás ellen már amerikai diplomaták is tiltakoztak, bár Kína utóbb tagadta, hogy a diplomatákat is anális mintaadásra kötelezték volna.

A japán miniszterelnöki hivatal vezetője, Kato Kacunobu tájékoztatása szerint több japán állampolgár is panaszkodott a pekingi nagykövetségükön az anális mintavételre. Azt azonban nem tudta megmondani, hogy hány japánt vetettek alá az eljárásnak Kínában. Azt viszont megjegyezte, hogy "a világon sehol máshol nem erősítették meg", hogy az anális tesztnek egyáltalán van-e értelme.

Az anális teszt a kínai közvéleményt is megosztja. Amikor több városban is elkezdték ezzel a módszerrel tesztelni a fertőzésgyanús személyeket, még a kínai állami sajtóban is megjelenhetett, hogy "a szakértők ellentmondásosnak" tartják a gyakorlatot, és kevésbé tartják hatékonynak a hagyományos, felső légúti mintavételnél. (Via BBC)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.