Kásler a kórházak helyzetéről: Meg se rendültünk

járvány
2021 március 29., 08:49

„(...) Meg se rendültünk, Lombardia összeomlott, más nagy nyugati rendszerek kollabáltak. Magyarországon ez nem fordult elő, és nagyon úgy néz ki, hogy nem is fog” - mondta Kásler Miklós miniszter a HírTV-ben, amikor Bayer Zsolt arról kérdezte, mit szól hozzá, hogy az ellenzék az egészségügy összeomlásáról beszél.

Kásler szerint az egészségügy felszereltségében, struktúrájában és „a várvédők szívében is” Európában a legjobbak közé tartozik. Azt mondta, hacsak valami egészen különös katasztrófa nem történik, amiben egész Európa megroppan, a magyar egészségügy helyt fog állni.

link Forrás

Azért is érdekes, hogy Kásler éppen Lombardia összeomlását emlegette, mert ezekben a napokban egymillió főre vetítve szinte hajszálra annyi koronavírusos beteget ápolnak a magyar kórházakban, mint tavaly tavasszal az észak-olasz tartományban.

Nemcsak az ellenzék, orvosok is hetek óta arról beszélnek, hogy bár az egészségügyi dolgozók mindent megtesznek, a személyzeti kapacitás hiányai miatt egyre nehezebb megfelelő ellátást biztosítani a betegeknek. Múlt héten az ózdi kórház vezetője azt mondta: „Azokat a felvételeket tessék elképzelni az ózdi kórházban, amit annak idején az olasz helyzettel kapcsolatban láttunk". Az Országos Kórházi Főigazgatóság ezt hazugságnak nevezte.

link Forrás

Kásler dicsérte a kormányt, amiért időben szigorított, szerinte enélkül 3-4 hét alatt megduplázódott volna a halottak száma.

Valójában a kormány másfél hónap előnyt adott a brit mutációnak. Orbán Viktor február 25-én jelentette be a járvány legnehezebb heteinek érkezését. Müller Cecília tisztifőorvos ennél is korábban, február 18-án közölte, hogy itt a harmadik hullám. Az új intézkedések mégis csak március 8-án léptek életbe.

Kásler azt is mondta, hogy május végén, június elején már határozottan lehet enyhíteni a korlátozásokat, ha nem történik semmi váratlan.