Egyre rosszabb Navalnij állapota a börtönben

Hétfőn még az ügyvédje segítségével létrehozott instragam posztban számolt be az orosz ellenzéki vezér arról, hogy 38 fokos láza van és állandó köhögéssel küzd. És arról is, hogy a börtönnek abból a részlegéből, ahol a büntetését tölti három embert vittek el kórházba tuberkolózis miatt. 

Az orosz nyelvű posztban azzal viccelődik, hogy

„ha nekem is tuberkolózisom van, az talán elűzi a hátfájásomat és a zsibbadást a lábaimból. Ez jó lenne.”

A bejegyzés szerint a tünetek ellenére folytatja azt az éhségsztrájkot, amelyet épp azért kezdett a múlt héten, hogy megfelelő ellátást kapjon a meglévő hát- és lábfájdalmára. 

Eközben a Putyin-párti Izvesztija újság azt írja, hogy a 44 éves Navalnijt átszállították egy orvosi részlegre valamilyen légzőszervi betegség tüneteivel.

A Moszkvától 100 kilométernyi távolságra fekvő Pokrovban, ahol Navalnijt fogva tartják, keddtől tüntetéseket hirdettek a követői addig, amíg nem győződnek meg arról, hogy a politikus megkapta a szükséges orvosi ellátást.

Megerősített rendőri jelenlét a pokrovi börtönnél.Fotó: KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP

Az orosz rendőrség azonnal megerősítette a város állományát és ellenőrző pontokat, szöges drótos akadályokat állított fel a börtön épületének közelében, és még az újságírók iratait is átnézik. 

Az intézmény vezetése a Reutersnek azt nyilatkozta, hogy Navalnij állapota kielégítő, megkapta a szükséges kezeléseket és még koronavírusra is tesztelték. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.