A hallgatók bepanaszoltak egy szegedi történész oktatót a rasszista és szexista kijelentései miatt

oktatás
2021 április 07., 14:51

A szeged.hu arról ír, hogy február 17-én a Szegedi Tudományegyetem egyik délutáni előadásán Gulyás László történész, főiskolai professzor négy hallgatója szerint rasszista, homofób és szexista megjegyzéseket tett, emiatt panaszt tettek. A hallgatók szerint az alkalmazó Juhász Gyula Pedagógusképző Karon vizsgálják az ügyet.

Gulyás László
photo_camera Gulyás László, a Magyarságkutató Intézet tudományos tanácsadója Forrás: Magyarságkutató Intézet/Youtube

Gulyás a diákok szerint a Migráció és menekültügy a XX. században című tantárgy online, közel 60 hallgatónak tartott előadásán ilyeneket mondott:

  • Gulyás egy Győzike fényképével feljelentkező hallgatót arra utasított, távolítsa el a képet, mondván: „Tehát én utálom a cigányokat, de a Győzikét végképp, ne kelljen már néznem…”
  • „Az amerikai feka kultúra a rapre épül” – mondta Gulyás, majd egy illusztrációról azt mondta: „az angol katonák aprítják a fekákat”.
  • „Afrikai civilizáció nincs. Ott a fekák az őserdőben lófaszt se csináltak.” Gulyás állítólag „rendkívül csúnya niggerek”-ről is beszélt.
  • Ha a „szerencsétlen neandervölgyi meglátja a One Directiont, visszafordul”.
  • Joe Bident „félhülyének” nevezte, az amerikai alelnökről pedig azt mondta: „A nőnek a nevére nem is emlékszem… Kamala Harris, én csak fekete ribancnak szólítom.”
  • Szerinte a most 127 millió fős Japán izolációs viselkedése belterjes szaporodást idézett elő, és ez degeneráltakká változtatta az ott lakókat, ami a kreativitásban is megnyilvánul, a japánoknak a II. világháború alatt nem volt jobb dolguk, mint hogy szexuális töltetű képregényeket készítettek.
  • „Jó lenne már nem csak XY srác képét látni, bekapcsolhatnák a hölgyek a kamerát, legalább lenne mit néznem”, „a kreol hallgatólány visszajöhetne”.
  • Miután az előadás félideje után megkérdezte, mindenki újra belépett-e, az egyik hallgató válaszára úgy reagált: heteroszexuálisként nem izgul fel arra az információra, ha egy férfi hallgató tért vissza.

Kérdezték Gulyást is, hogy mi történt, de ő semmire sem válaszolt érdemben. Azt írta: „tevékenységemmel kapcsolatban eddig sem személyi, sem szakmai aggály soha nem merült fel”. Az SZTE online felületén, a CooSpace-en a történtekre reagálva Gulyás az alábbi bejegyzéssel fordult a kurzust felvett hallgatókhoz:

„Tisztelt Hallgató Hölgyek és Urak!

Kósza információk jutottak el hozzám, miszerint néhány hallgatónak nem tetszik az a világnézeti alap, amelyről a migrációs órát tartom. Sőt állítólag feljelentést
írtak ellenem!!!

Ez a sunyi magatartás mélységesen felháborított. Az oktató feljelentése világnézeti alapon a legrosszabb kommunista időkre emlékeztet. Ilyet Sztálin és Rákosi alatt csináltak az ifjú kommunisták. Ez a magatartás méltatlan az egyetemi léthez, ez méltatlan az oktató-hallgató viszonyhoz.

Az egyetemi autonómia leszögezi, hogy az oktatónak a tanítás során alapvető joga a saját értékrendjének megfelelően tanítani. Nemzeti, polgári, konzervatív értékrendet valló oktatóként visszautasítom, hogy bármely hallgató megkérdőjelezze értékrendemet.

A hallgatónak nem kötelező Velem egyetérteni! A hallottakat a hallgató a saját értékrendje szerint elfogadhatja, illetve elutasíthatja.

Mivel a migrációs kurzusom szabadon választható tantárgy, azt javaslom, hogy
a) akinek nem tetszik előadásom világnézeti alapja
b) nem ért egyet a nemzeti, polgári, konzervatív értékrenddel
c) akit ennek hallgatása is zavar

az AZONNAL ADJA LE ÓRÁMAT!!! (Ma éjfélig még megteheti).

Nem szeretném, ha a Szegedi Tudományegyetem, néhány hallgató miatt ideológiai csatatérré változna. Az egyetemi autonómia következtében számos kommunista és liberális oktató tanít egyetemünkön, így ezen hallgatóknak van lehetősége saját világnézeti meggyőződésének megfelelő kurzust hallgatnia.”

Ahogy a szeged.hu megjegyzi: a Felsőoktatási Törvény úgy fogalmaz, az oktatót megilleti a világnézet és az értékrend szerint oktatás joga, de azzal a korláttal, hogy az ismereteket tárgyilagosan és többoldalúan kell közvetítenie, a hallgató emberi méltóságát és jogait tiszteletben tartva. Az SZTE Etikai Szabályzata szerint az egyetem nem elkötelezett egyetlen vallás, egyház vagy világnézet mellett sem, vallási és világnézeti kérdésekben semleges és toleráns, és az oktatókra, kutatókra és tanárokra vonatkozó általános etikai irányelvek szerint ragaszkodni kell a tényekhez, a tudományos igazsághoz és a tudományos módszerekkel kapott adatokhoz, az azokból levont következtetéseket szakmai tisztességgel képviseljék. (szeged.hu)