Otthona közelében lőttek le egy újságírót Athénban, a görög kormány a gyilkosság mielőbbi felderítését ígérte

Jórgosz Karaivaz bűnügyi újságírót szemtanúk szerint két, motoron érkező fegyveres lőtte le pénteken Athén egyik elővárosában, Alimoszban, a férfi otthona közelében. A rendőrség szerint az 52 éves férfira több lövést is leadtak, a helyszínen 17 töltényhüvelyt találtak, ebből hét találta el Karaivazt. Mivel a környéken élők a rendőrség szerint nem hallottak semmit, ezért feltételezik, hogy a lövéseket hangtompítóval ellátott fegyverből adták le. Az indítékról egyelőre semmit sem tudni. 

Rendőrök kordonozzák el a környéket Jórgosz Karaivaz, a meggyilkolt újságíró otthona közelében 2021. április 9-énFotó: DIMITRIS LAMPROPOULOS/Anadolu Agency via AFP

A görög kormány szombaton Karavaiz meggyilkolásának mielőbbi felderítését ígérte. „A görög rendőrség nagyon gyorsan meg fogja találni a felelősöket, és bíróság elé állítja őket” – mondta Mihalisz Kriszokojdisz görög polgári védelmi miniszter az ERT görög állami tévécsatornának. 

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke elítélte a gyilkosságot, „megvetendő, gyáva tettnek” nevezve azt, a Twitteren pedig azt írta, „Európa kiáll a szabadságjogokért, amelyek közül a sajtó szabadsága az egyik legszentebb”.

Az újságíró a STAR TV kereskedelmi csatornának dolgozott, főleg jogi és rendőrségi ügyekről tudósított. Kollégái szerint a gyilkosok egy olyan bűnszövetkezet megrendelésére dolgozhattak, amely tevékenységével Karaivaz foglalkozott. (MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.