A kormány nem egyeztetett a fővárossal a nyári foci-EB budapesti mérkőzéseivel kapcsolatban

futball
2021 április 12., 11:33

Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes közleményben jelezte, hogy az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) hivatalos bejelentéséből értesültek arról, hogy a 2021-es Európa-bajnokságban Budapest az EB-t megrendezendő nyolc város közül az egyetlen, amely telt házas mérkőzéseket tervez.

A főpolgármester-helyettes azt írja, erről korábban annak ellenére sem szereztek tudomást, hogy április elején hivatalos levélben kereste meg Vági Mártont, az MLSZ főtitkárát a 2021. évi labdarúgó Európa-bajnokság budapesti eseményeivel kapcsolatban.

„Igazolódni látszanak azok baljós feltételezések, melyek szerint az aggasztó járványhelyzet és a szakmai javaslatok ellenére a kormány azért tervez nyitást és lazítást, hogy az Európa-bajnokságot a fővárosban rendezze meg.”„A fővárosnak rendezői szerepköre ellenére sincsenek olyan jogosítványai, melyek lehetőséget adnának a beavatkozásra. A döntés ezért arról, hogy a 2021. évi labdarúgó Európa-bajnokság budapesti mérkőzései milyen módon, befogadással és nézői beengedésekkel kerülnek megrendezésre, teljes mértékben a Magyar Labdarúgó Szövetség, valamint Magyarország Kormányának felelőssége. Sajnálattal látom, hogy sem a többi európai ország példája, sem a magyar járványügyi szakemberek véleménye, sem Budapest álláspontja nem érdekli a kormányt, amikor a labdarúgásról van szó” – olvasható a főpolgármester-helyettes közleményében.

Gy. Németh Erzsébet hozzátette, ahhoz, hogy a mérkőzéseket biztonságos körülmények között rendezzék meg, „elengedhetetlenül fontos a főváros és a kormány szakmai alapokon nyugvó együttműködése”, ezért várják „a kormány tájékoztatását, hogy milyen speciális technikák alkalmazását javasolja az egészségügyi protokoll szurkolókkal való megismertetésére és betartatására telt házas meccsek esetén, hogyan kíván együttműködni a fővárossal a felkészülésben”.

A Puskás Aréna díszkivilágításban a nyitóünnepségén 2019. november 15-én
photo_camera A Puskás Aréna díszkivilágításban a nyitóünnepségén, 2019. november 15-én Fotó: Lakatos Péter/MTI/MTVA

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter március 25-én, online sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a foci-Eb magyarországi mérkőzésein azok vehetnek részt, akiket beoltottak, és mivel az a terv, hogy május végéig mindenki kaphat oltást, aki kéri, remélhetőleg „júniusra már magunk mögött hagyjuk” ezt az időszakot.

A tavalyról egy évvel elhalasztott Eb-t június 11. és július 11. között rendezik. A nyitómérkőzésre Rómában, a döntőre Londonban kerül sor. A Puskás Stadionban a tervek szerint három csoportmérkőzést és egy nyolcaddöntőt rendeznek. A magyarok csoportellenfelei a címvédő portugálok, a világbajnok franciák és a társházigazda németek lesznek.

Az MLSZ közleménye szerint a Budapestre elutazó külföldi szurkolók az országba történő belépést megelőző öt napban két negatív COVID-teszttel, vagy hat hónapnál nem régebbi megbetegedést igazoló dokumentummal léphetnek be az országba.