Gulyás: Nem kell harmadik dózis a kínai vakcinából, az bizonyos adatokban lényegesen jobb is, mint a Pfizer

POLITIKA
2021 április 15., 09:31

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő beszámolt a szerdai kormányülés döntéseiről, de az eddig ismert döntéseken felül nem derült fény többre.

Gulyás azt mondta, a járványhelyzet továbbra is különösen nehéz, a védekezésben minden közreműködőnek köszönetet mondott.

Tegnap meghaladta a beoltottak száma a 3 millió 90 ezret, a múlt héten Magyarország oltott az EU-ban a leggyorsabban, és az EU-s átlag duplája itt az átoltottság. Kiesett még egy vakcina, amit az EU rendelt, a félmillió Janssent máshonnan kell pótolni – mondta. Jansenből most jött 28 800, két hét múlva jönne 58 ezer. Nem említette, de a Pfizer viszont sokkal többet küld.

4 216 951 magyar regisztrált eddig, rajtuk kívül oltották be az egészségügyi dolgozókat, a fegyveres testület tagjait, és az idősotthonok lakóit, tehát mindennel együtt 4,5 millióan lehetnek, de a cél a 8 millió beoltott elérése.

A beoltottaknak mintegy 1 százaléka betegszik meg, de az oltás náluk is védettséget jelent – mondta Gulyás, aki szerint tehát az oltást eddig megkapók 99 százaléka teljesen védett.

Gulyás azt mondta, elsősorban üzleti érdekek állnak a mögött, ha egyik vagy másik vakcináról elterjesztik, hogy kevésbé hatékony. Szerinte érdemi különbség a vakcinák hatékonysága között nincsen. Bejelentette, hogy a kormány óriásplakátokon és reklámfilmekkel kampányol az oltás mellett.

Gulyás azt mondta, legalább 6 millió beoltottat kéne minél előbb elérni, hogy meglegyen a 60 százaléknyi beoltott.

3,5 millió beoltottat várnak jövő hét közepére, akkor nyithatnak a teraszok, ma jelenik meg a szabályozás a közterület-használati díjakról és az ezzel kapcsolatos bürokratikus nehézségek eltörléséről. Azt mondta, az I. kerületben csak kormányzati fellépés tudta megakadályozni, hogy az önkormányzat emelje a közterület-használati díjat.

Az iskolákról azt mondta, a konzultáció eredményeiből egyértelműen az derült ki, hogy az emberek a fokozatos újraindítást támogatják, ez az iskolákra is igaz. A bölcsődék eddig is működtek, most az óvodákat és az alsó tagozatokat indítják újra.

A Magyar Nemzet kérdésére az ellenzéket gyalázta, oltásellenességgel vádolva a természetesen nem oltásellenes ellenzéket.

Arra a kérdésre, hogy mit kell csinálni, ha sok szülő nem akarja iskolába küldeni a gyerekét, Gulyás azt mondta, ma Maruzsa Zoltán államtitkár fog részletes tájékoztatást adni. Gulyás azt mondta, az intézményvezetők engedélyezhetnek távollétet, de a tanárok az órán az iskolában megjelenteket tudják tanítani, alsósoknak nem lesz digitális oktatás.

Az ATV kérdezte, hogy a 3,5 milliós átoltottság indokolja a nyitást, vagy a 4 milliós, amiről Orbán beszélt. Gulyás azt mondta, ha a 3,5 milliót elérjük, akkor dönt a kormány arról, mi várható 4 millió oltás után.

Gulyás azt mondta, sehol nem kötelező az oltás, de ha az egészségügyben nem írták elő (pedig a törvény szerint ott elő lehetett volna), akkor a vendéglátásban sem írják elő.

Gulyás elismételte, hogy még semmilyen jogosítvány nem társul az oltottsági igazolványhoz.

Kérdezték, hogy a kínai vakcina és az AstraZeneca oltással kapcsolatban változik-e a protokoll. Gulyás azt mondta, a baloldalnak és a sajtónak is van felelőssége, néhány újságírónak fel sem tűnik, hogy piszkos érdekeket szolgálhat ki, ha az egyik vakcinával kapcsolatban bizonytalanságot próbál kelteni. Gulyás azt mondta: csak átvizsgált, megbízható, hatékony oltóanyagot engedélyeznek, a Sinopharm és az AstraZeneca semmivel sem rosszabb, bizonyos adatokban lényegesen jobb, mint mondjuk a Pfizer.

Gulyás szerint a magyar hatóságok sokkal jobban teljesítettek, mint a brüsszeliek. Azt mondta, most félmillió vakcinát vagyunk kénytelenek pótolni, mert a korábbi ütemezés ellenére nem fog érkezni Janssen vakcina.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. október 8-án.
photo_camera Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. október 8-án. Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

A kínai Fudan Egyetemről és a Diákvárosról is kérdezték. Gulyás azt mondta, Karácsony Gergely hosszabb ideje úgy viselkedik, mint aki a budapesti városvezetést csak ugródeszkának használja, amióta miniszterelnök-jelölt-jelölt, olyan helyeken is vitába száll a kormánnyal, ahol eddig egyetértés volt. Gulyás szerint látszik, hogy Európában minden ország keresi a kapcsolatokat Kínával, de hogy a kínai kommunizmusról nyilatkozzon Karácsony, aki a tömeggyilkos kommunista párt jogutódjának jelöltje…

Gulyást kérdezték Gulyás Lászlóról is, aki rasszista és szexista megjegyzéseket tett a Szegedi Tudományegyetemen tartott előadásán. Gulyás azt mondta, a kormány értékrendjével összeegyeztethetetlen, amit Gulyás László mondott, ha ezt tudják, nem kapja meg a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét, Áder Jánostól is elnézést kértek a jelöléséért. (Bayer Zsoltnál korábban ez a szempont nem merült fel.)

Az RTL Híradó kérdésére azt mondta, a második oltás után ugyanolyan, vagy jobb védettséget ad a kínai vakcina, mint a többi, nem kell harmadik oltás.

Az RTL kérdezte azt is, hogy mi a forgatókönyv akkor, ha nem érkezik meg időben elég orosz vakcina a második dózishoz. Gulyás szerint elméleti, mert meg fog érkezni, egyébként meg az sem lenne baj, ha 21 nap után adnák be, de mindenki meg fogja kapni a 21. napon.

Gulyás azt mondta, a múlt heti oltásszámot nem fogják tartani, mert az EU-ból lassabban jönnek a vakcinák, és a Janssen teljesen kiesett, de Szijjártó Péter már dolgozik azon, hogy a lehető leggyorsabban tudják ezeket pótolni.

Van olyan klinika, ahol hónapokkal elhalasztották a daganatos betegek kontrollvizsgálatát, mi ennek az oka? – kérdezték. Gulyás azt mondta, a legszükségesebb beavatkozásokat nem függesztették fel, de a szűrővizsgálatok szenvedhetnek késedelmet.

A közterületi parkolás addig lesz ingyenes, amíg a járványhelyzet ezt indokolja – mondta Gulyás.

Gulyás szerint az ellenzék nyitni akart, amikor a kormány szerint zárni kellett – és utólag ezt az idő igazolta –, és amikor a kormány most nyitna, akkor az ellenzék zárna. Gulyás sajnálja, hogy az ellenzék nem akar együttműködni.

Kerpel-Fronius Gábor alpolgármester várbeli terveiről azt mondta, az ízléstelenség csimborasszója, csak a második világháborús bombázások tették jobban tönkre a teret.

Gulyás védelmébe vette a volt szlovák miniszterelnököt, aki a Szputnyik V vakcinákat erőltette, és sorolta azokat az európai politikusokat, akik szintén ezen igyekeztek. Gulyás szerint megvizsgált, jó, eredményes, talán a leghatékonyabb az orosz vakcina. Ennek a kijelentésnek semmilyen nyilvános adat szerint sincsen alapja.

Gulyás azt mondja, az elmúlt években konzervatív költségvetési politika volt, 2012 óta a hiány minden évben 3 százalék alatt volt, most, amikor baj van, 7 százalékos hiánycéllal számolnak.

Az Infostart kérdezte, vizsgálják-e, hogy az AstraZeneca második oltása helyett mást adnak-e, azt mondta, nem vizsgálják, azt vizsgálják, hogy aki megkapta már a második oltást, az védett-e, és arra jutottak, hogy kiválóak az eredmények.

Gulyás azt mondta, az oltást kérő 60 év fölöttiek között alig van már olyan, akit ne oltottak volna be. Több mint 1,5 millió regisztrált volt, és 1,4 millió fölött van a beoltottak száma.

Az Inforádió kérdezte, mi lesz nyáron a karanténkötelezettséggel. Gulyás azt mondta, biztos, hogy változtatni fognak, aki oltott, annak majd nem kell karanténba mennie. Most még senki ne menjen külföldre, kivéve az, aki üzleti útra megy – kéri Gulyás.

Megkérdezték Gulyást, kell-e válaszolnia a provokatív kérdésekre is a kormánynak, azt mondta, igyekeznek válaszolni.

A 444 kérdései

  • A szlovák gyógyszerhatóság szerint a különböző országokban használt Szputnyik vakcinákat nem lehet összehasonlítani, mert csak a nevük ugyanaz. A Magyarországon használt vakcina megegyezik azzal, amin a Lancet-tanulmány alapult? És megegyezik azzal, amit Oroszország az Európai Gyógyszerügynökségnek küldött?

Gulyás azt mondta, amikor Oroszországból szerzünk be vakcinát, minden egyes esetben megvizsgálja az országos gyógyszerészeti hatóság, megfelelő-e, ad-e védettséget, és jár-e kockázattal. Gulyás azt mondta, a legjobb vakcinák között van a Szputnyik, a nyugati vakcinánál is jobb.

  • Miért nem hozzák nyilvánosságra a táblázatot, amiből kiderül, hogy heti bontásban milyen vakcinaszállítmányokat várunk az országba? Az Európai Bizottság szerint a tagállamok konkrét megrendeléseinek nyilvánosságra hozatalában nem ők az illetékesek.

Gulyás azt mondta, az Európai Bizottságot ő kérte, hogy hozzák nyilvánosságra a szerződéseket, mégsem tették, sőt, amikor egy oldalt nyilvánosságra hozott, írásbeli magyarázatot kértek, hogyan gondolja a kormány, hogy egy részét nyilvánosságra hozza a szerződésnek. Ezzel szemben a magyar kormány a kínai és az orosz szerződéseket nyilvánosságra hozta az utolsó betűig.

Egyébként minden héten ad tájékoztatást a kormány, mennyi vakcina érkezett meg. Mivel különösen a nyugati szállítmányok bizonytalanok, ezért nincs sok értelme, hogy a magyar kormány hozza nyilvánosságra az EU-tól kapott előzetes tájékoztatást, mert sokszor nem úgy történik a szállítás. Gulyás azt mondta, hozza nyilvánosságra az EU, ha gondolja. A Pfizer és a Sinopharm, de a Szputnyik is megbízható, minimális késéssel, a többi vakcinával komoly problémák voltak a szállítás tekintetében.

  • Mennyi koronavírusos fertőzött fekszik jelenleg intenzív osztályon? Mi az oka annak, hogy nem közlik naponta ezt az adatot?

Gulyás azt mondta, hetente kérdezzük ezt meg. 1523 ember fekszik most az intenzív osztályon. A lélegeztetőgépen lévők számát közlik a nyilvántartások, ez a legfontosabb adat – mondta.

Ezekre a kérdésekre nem kaptunk választ:

  • Orbán Viktor és ön is többször azt mondta, járványügyi kérdésekben a szakértőkre hallgatnak. Név szerint kik azok a járványügyi szakértők, virológusok, akik azt javasolták a kormánynak, hogy 2,5 millió oltott mellett érdemes megkezdeni a korlátozások feloldását?
  • Az új fertőzöttek hány százalékát teszik ki jelenleg a 14 év alattiak?
  • Hány 18 év alatti gyerek fertőződött meg eddig koronavírussal? Közülük mennyien kerültek kórházba, azon belül pedig mennyien kerültek lélegeztetőgépre? Jelenleg hány 18 év alatti személyt kezelnek kórházban koronavírus miatt?
  • A fogvatartottak beoltása az általános lakosságéval együtt történik, vagy sem? Azt a Büntetésvégrehajtás szervezi meg a saját intézményein belül, vagy az oltás idejére feloldják az eltávozási tilalmat, és minden fogvatartottat a saját háziorvosa olt be?